Feerica insulă Gaztelugatxe

Gaztelugatxe1

Gaztelugatxe este o mică insulă situată în Golful Biscaya, la marginea coastei spaniole a Ţării Bascilor.

Gaztelugatxe2

Insula este dominată de un mic schit, numit San Juan de Gaztelugatxe, dedicat lui Ioan Botezătorul, care datează din secolul al X-lea, dar la fel de bine ar putea să fie din secolul al IX-lea.

Gaztelugatxe3

Împreună cu o altă mică insulă învecinată, Aketze, cele două formează un biotop protejat, care se extinde de la oraşul Bakio până la Capul Matxitxako, în Golful Biscaya.

 Gaztelugatxe4

Insula este legată de coastă printr-un drum îngust, care trece peste un pod de piatră cu două arce. O scară magnifică, cu peste 230 de trepte, duce la schit.

 Gaztelugatxe5

Mica biserică de pe stânci datează din secolul al X-lea şi pare să fi fost ctitorită de Cavalerii Templieri. A fost donată, în anul 1053, de către Tota Ortiz y Enneko López, călugărului Zianno, de la mănăstirea San Juan de la Pena (Huesca), una dintre cele mai influente mănastiri din Evul Mediu.

 Gaztelugatxe6

Insula constituie un punct strategic pentru controlul coastei. De fapt, istoria arată că Gaztelugatxe a constituit unul dintre bastioanele de rezistenţă împotriva vanităţii şi dorinţei rapace a lui Alfonso XI, regele Castiliei.

Mănăstirea a fost apărată, în 1334, de către şapte cavaleri, care au rezistat atacurilor unei armate bine organizate timp de mai mult de o lună.

Gaztelugatxe7

După ce nu a reuşit să cucerească prin asediu insula, regele s-a retras umilit. În 1593 a fost atacată din nou şi pustiită de către Francis Drake, ale cărui trupe au jefuit tot ce se găsea în sanctuar şi au aruncat pustnicul de pe stâncă.

 Gaztelugatxe8

Astăzi, liniştea insulei, panorama impresionantă de pe coasta accidentată, marea implacabilă inzindu-se de stânci şi cârdurile de păsări marine sunt atracţiile care aduc vizitatorii pe această insulă aflată la mică distanţă de oraşele Bakio şi Bermeo.

Cele mai bune sezoane pentru a vizita insula sunt primăvara şi toamna. Lunile de vară sunt adesea pline de vizitatori, iar în timpul iernii biserica este închisă.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, en.wikipedia.org, Video: youtube.com)