Fabricile de confecţii din Botoşani lucrează pentru cele mai mari case de modă internaţionale

Confectii-Botosani

Au îmbrăcat cei mai importanţi oameni ai planetei şi lucrează pentru cele mai mari case de modă ale Europei şi Statelor Unite. Fabricile de confecţii din Botoşani asigură produsele de lux pentru branduri din lumea modei precum Armani, Ralph Lauren, Prada, Zara, Zenia, Margiela, Massimo Dutti, Vivienne Westwood, Versace sau Hugo Boss.

Hainele făcute aici au ajuns să fie îmbrăcate de oameni importanţi ca Barack Obama, Vladimir Putin, Dmitri Medvedev sau de membrii Casei Regale a Marii Britanii.

„Avem contacte, practic, cu lumea cea mai înaltă din modă. Fabricile din Botoşani lucrează pentru Armani, Ralph Lauren, Prada, Zara, Zenia, Margiela, Massimo Dutti sau Hugo Boss. Relaţia este una de normalitate”, a afirmat directorul fabricii de confecţii „Rapsodia Conf”, Mihai Tincu. Acesta conduce de aproape 40 de ani fabrica din Botoşani.

Industria confecţiilor din judeţul Botoşani este unică la nivel naţional, având în vedere numărul mare de angajaţi din acest sector, dar şi al fabricilor existente. Ce este mai important este că toate aceste fabrici lucrează în principal pentru export, având contracte, fie direct, fie prin companii intermediare, cu marii creatori de modă din lume.

„Ca industrie a confecţiilor din România, ne situăm pe primul loc, depăşind Focşaniul, Bacăul, zona Odorheiului şi a Târgului Secuiesc, a Timişoarei, a Oradei, prin numărul de salariaţi şi densitatea de firme de modă care vin aici. În Botoşani există astăzi aproximativ 10.000 de oameni care lucrează în cele aproximativ 100 de fabrici de confecţii, care au de la 10 la 800 de salariaţi”, a adăugat Tincu.

Confecţiile sunt o tradiţie la Botoşani. Prima fabrică de îmbrăcăminte a fost inaugurată pe 8 noiembrie 1948, după ce un grup de 30 de evrei stabiliţi atunci în Botoşani a decis să pună bazele societăţii comerciale Republica.

Pe timpul regimului comunist, industria textilă a cunoscut o nouă dezvoltare, Botoşaniul având două mari fabrici, fiecare cu peste 2.000 de oameni, una la Botoşani, iar cealaltă la Dorohoi, dar şi o fabrică de ţesături cu peste 10.000 de angajaţi (Uzinele Textile Moldova) şi mai multe filaturi.

După 1990, profilul monoindustrial al judeţului s-a păstrat, iar în 1993 apare prima fabrică mixtă de confecţii, cu capital de stat şi privat. Este vorba de societatea comercială Serconf, care şi-a început activitatea în spaţiile de la Confecţia (devenită ulterior Rapsodia Conf), cu capitalul omului de afaceri Josef Aslan Seroussi.

Serconf

Ulterior, numeroşi italieni, francezi, greci, britanici sau nemţi, care s-au aflat, la un moment dat, în legătură cu „Rapsodia Conf” sau „Serconf”, şi-au deschis propriile afaceri la Botoşani. Este şi cazul lui Gerard Losson, un francez care a venit în România în 1997 şi care deţine acum una dintre cele mai puternice fabrice de confecţii – „Formens”.

Datele fiscale prezentate pe site-ul oficial al Ministerului Finanţelor Publice arată că fabrica francezului a avut, în 2012, o medie de 617 angajaţi, cu care a realizat o cifră de afaceri de 144,5 milioane de lei.

„Formens” s-a remarcat în ultimii ani prin costumele unice pe care le creează. Este vorba de sacouri şi pantaloni cu stofă din fir de platină, aur sau argint, realizate la comandă.

„Sunt oameni care vor să se îmbrace aşa cum vor ei, să-şi personalizeze costumul. Îl comandă la noi. Am găsit o breşă în această industrie şi profităm de ea”, a declarat directorul fabricii din Botoşani, Ovidiu Năstase.

Produsele „Formens” sunt realizate sub brandul Louis Purple şi sunt vândute în magazinele proprii ale firmei deţinute în mari oraşe din Franţa, dar şi în Statele Unite sau Danemarca.

Dezvoltarea sectorului confecţiilor în municipiul şi judeţul Botoşani a fost posibilă şi datorită existenţei unui liceu de profil.

Actualul Grup Şcolar de Industrie Uşoară „Alexandru cel Bun” (fostul Liceu Textil) a scos de pe băncile sale mii de confecţioneri, oameni care astăzi croiesc, cos sau calcă haine pentru mari personalităţi ale lumii.

Nu doar casele de modă sunt beneficiarele produselor realizate în marile fabrici din Botoşani. Firmele din Botoşani au creat şi creează, în egală măsură, haine pentru militari, poliţişti, carabinieri sau lucrători în penitenciare.

Conted

Fabrica de confecţii „Conted” din municipiul Dorohoi a încheiat, recent, un contract în baza căruia a produs nu mai puţin de 40.000 de uniforme (un sacou şi două perechi de pantaloni) pentru militarii din Libia. Comanda a fost preluată la scurt timp după începerea procesului de reformare a armatei libiene, după căderea regimului Gaddafi.

„De curând am lucrat pentru armata libiană, dar în urmă cu ceva timp am lucrat şi pentru Irak, şi pentru Kuweit. Acum participăm la o licitaţie pentru carabinierii italieni”, a afirmat directorul general al societăţii Conted, Manuela Popa.

La rândul său, societatea comercială „Rapsodia Conf” a livrat, de curând, peste 30.000 de uniforme pentru ofiţerii de penitenciare din Italia, iar în urmă cu câţiva ani a realizat costumele lucrătorilor Gărzii Financiare din Italia.

Deşi industria confecţiilor reprezintă un sector cheie al economiei româneşti, oamenii de afaceri din domeniu se plâng de lipsa susţinerii din partea statului. Ei susţin că exporturile nu sunt încurajate, în special prin politica de curs valutar a Băncii Naţionale a României. (Text: Agerpres, Foto: stiri.botosani.ro)