Tehnologia Google şi opera pictorului Pieter Bruegel cel Bătrân îşi dau mâna înr-o experienţă inedită: într-o expoziţie virtuală lansată miercuri, 16 martie, la Bruxelles şi disponibilă online în toată lumea, spectatorul are ocazia să intre în inima capodoperelor pictorului flamand din secolul al XVI-lea, relatează joi AFP.
Un număr de 12 pânze de la opt muzee (Beaux-Arts din Bruxelles, MET din new York şi altele) au fost digitalizate prin intermediul tehnicii numite „Gigapixel”, care le permite internauţilor să dea zoom pe detalii imposibil de observat cu ochiul liber, a spus directorul Institutului cultural al Google, Amit Sood, la o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles.
„Pieter Bruegel ascundea o mulţime de detalii în fiecare din picturile sale. Chiar ne putem întreba dacă pictorul nu a prevăzut că vom dispune într-o bună zi de astfel de tehnologii”, a adăugat el.
În „Căderea lui Icar”, una dintre cele mai celebre picturi ale lui Bruegel, se disting clar penele din aripile eroului din mitologia elenă, care a căzut în apă fiindcă a zburat prea aproape de soare, în timp ce în tablou ele ocupă doar un loc infim.
O componentă a proiectului permite celor care deţin Google Cardboard, o mască de realitate virtuală ce oferă o imagine la 360 de grade în 3D, să intre în alt tablou al maestrului, „Căderea îngerilor revoltaţi”: întorcând capul în toate direcţiile, purtătorul măştii se vede înconjurat de monştrii din pictură.
Aşa numite „Bruegel Box” au fost amplasate la Muzeul de Arte Frumoase din Bruxelles, Muzeul de stat din Berlin şi Muzeul de Arte frumoase din Budapesta: sunt încăperi în care este proiectată imaginea unui tablou pe ecrane gigantice instalate pe trei pereţi, de sus până jos, dând vizitatorului senzaţia că intră în activitatea şi universul pictorului.
„Tehnologia Google pune capăt imposibilităţii de a transporta operele prea fragile pentru a fi adunate într-un singur loc”, arată directorul Muzeelor regale de Arte Frumoase din Belgia, Michel Draguet.
Proiectul „Bruegel/Unseen Masterpieces”, disponibil pe www.google.com/culturalinstitute/bruegel, reuneşte 45 de picturi, gravuri şi desene, care alcătuiesc „cea mai mare colecţie a creaţiilor lui Bruegel”, afirmă autorii săi. Expoziţia virtuală va rămâne accesibilă patru ani. (Text: Agerpres, Foto: huma3.com)