Expoziţie inedită de păpuşi îmbrăcate în port popular

expozitie-papusi-Uzdin

O expoziţie inedită s-a deschis sâmbătă, 9 iulie, la Casa de Cultură „Doina” din Uzdin, localitate cu populaţie majoritar românească, situată în partea de vest a Republicii Serbia.

Directorul acesteia, Marius Rămeanţ, a declarat că expoziţia face parte din programul de protejare a valorilor culturale şi spirituale ale minorităţii naţionale româneşti din această ţară.

„Este vorba despre o expoziţie de păpuşi, cu dimensiuni de până la 100 centimetri, îmbrăcate în port popular românesc. Costumele au fost realizate de mamele şi bunicile noastre, după modelul celor încă aflate în lăzile de zestre, pe care acestea le-au purtat cu diferite ocazii”, a precizat Rămeanţ.

Potrivit acestuia, costumele celor 30 de păpuşi, reprezintă portul popular pentru femei şi bărbaţi din zona etnografică Uzdin şi au modele diferite de cusături şi ţesătură.

Modelele acestor costume naţionale româneşti, cu oprege înguste egale, ornamentate cu vergi orizontale, oferă informaţii preţioase despre obiceiurile tradiţionale din satul de altădată. Într-un fel se îmbrăcau românii primăvara, altfel iarna. Un anumit strai îl purtau la sărbători, altul în călătoriile din afara localităţii, la târg sau la înmormântări„, a explicat Rămeanţ.

Directorul a menţionat că modelele costumelor care au împodobit păpuşile se află, în mărime naturală, în colecţia Casei româneşti din Uzdin, originalele având o vechime de peste 130 de ani.

La eveniment au participat oameni de cultură din România şi Serbia, aceştia primind informaţii despre costume din partea etnologilor Teodor Rămeanţ, Ioţa Bulic şi Vasile Barbu.

Costumele păpuşilor au fost realizate de membrele „Cercului Bunicuţelor” care „sunt hotărâte să reînvie meşteşugul croitului şi cusutului costumului popular românesc în această parte a Serbiei, astfel încât acesta să nu dispară definitiv din lumea satului”, după cum a precizat Vasile Barbu.  (Text si foto: Agerpres)