Expoziţie despre războinicii avari

expozitie-razboinici-avari-02

Zeci de piese vechi din Evul Mediu, folosite de războinicii avari pe teritoriul Transilvaniei, au fost expuse marţi, 16 februarie, în premieră, la Muzeul Judeţean (MJ) Satu Mare.

Expoziţia „Războinici avari în Transilvania” cuprinde săgeţi, vârfuri de lance, topoare de luptă, aplici de curea, catarame, piese de harnaşament, zăbale şi săgeţi de şa, adunate de la opt muzee din Transilvania.

Directorul MJ, Felician Pop, a declarat la deschiderea expoziţiei că se ştiu foarte puţine lucruri despre avari, popor care, deşi controla teritorii mari, a dispărut.

„Este o expoziţie în premieră despre avari, o populaţie migratoare despre care se ştiu destul de puţine lucruri. Graţie eforturilor colegilor noştri, am reuşit astăzi să lansăm la Satu Mare o expoziţie despre avari.

Ce putem spune despre avari? Un singur lucru, şi anume că la loteria ţărilor, avarii au tras o carte proastă, aproape la fel ca toate popoarele migratoare din epocă, ce au cunoscut o perioadă de maximă de înflorire, după care au dispărut. Deşi au avut un imperiu întins pe aproape 500.000 de km pătraţi, deşi aveau războinici foarte buni, luptători de elită, foloseau săgeţile, astăzi doar cei care scormonesc în rărunchiurile pământului mai pot (…) să ne spună câte ceva despre o civilizaţie„, a declarat Felician Pop.

expozitie-razboinici-avari-01

Arheologul Robert Gindele a precizat că expoziţia cuprinde cam tot ce ţine de avari, popor foarte puţin cercetat.

„Este o conclucrare a mai multor muzee. Avarii sunt foarte puţin cunoscuţi în istoriografia românească, prea puţini s-au ocupat de ei, prea puţine vestigii avem. Tot ce se poate lega de avari avem aici expus. Este o populaţie de stepă, venită din est dar care s-a aşezat la noi în bazinul carpatic timp de trei secole. Câteva piese avem de la mormântul din judeţul Satu Mare, din Dindeşti (…). În timpul săpării unui alt mormânt, în anii ’60, a fost acolo un coleg cu o lucrare şi aşa a ieşit la iveală singurul mormânt avar din judeţul nostru. Dacă nu era colegul nostru acolo, poate s-ar fi pierdut şi nu mai exista”, a declarat Gindele.

expozitie-razboinici-avari-03

Expoziţia mai cuprinde machete care reprezintă viaţa cotidiană dintr-un sat dar şi un atac al avarilor asupra aşezărilor gepidice. Ea este completată cu vestigii gepidice, descoperite la săpăturile de pe centura Careiului.

Expoziţia este deschisă până în 25 martie. (Text si foto: Agerpres)