Expoziţie de ii din întreaga ţară

colectie-ii-02

O excepţională expoziţie de ii din toate zonele României, care au aparţinut celebrelor doamne Sabina Cantacuzino şi Elisa Brătianu, a fost deschisă miercuri, 15 iunie, la Muzeul Judeţean Satu Mare, prilej cu care a avut loc şi o paradă a costumelor etno.

Expoziţia „Ținută, culoare, stil — Cămaşa ţărănească de altădată. Colecţiile Cantacuzino şi Brătianu” cuprinde 65 de piese ce au fost donate Muzeului de Etnografie al Transilvaniei din Cluj — Napoca.

colectie-ii-01

„Costumele, iile, cămăşile sunt dintr-o colecţie specială. Ele au fost donate în 1934 Muzeului Transilvaniei din Cluj, de către două ilustre reprezentante ale vieţii politice şi sociale din România, este vorba despre sora lui Ion I. C. Brătianu, Sabina Cantacuzino, şi soţia lui Ion I.C. Brătianu, Elisa Brătianu. Aceste costume au fost purtate de către aceste doamne. Era un curent la începutul secolului XX de redescoperire a tradiţiilor. După cum bine ştim, şi reginele României, regina Elisabeta, regina Maria, apoi regina Elena, îmbrăcau aceste costume populare tocmai pentru a le promova şi pentru frumuseţea lor. Costumele acestea de epocă au un rafinament şi o eleganţă extraordinară, o cromatică armonioasă şi cred că multe doamne care vor trece pragul expoziţiei noastre se vor inspira şi vor purta aceste haine care, fiind atât de frumoase, sunt la modă în orice vreme. Aici este întreaga Românie, costumele sunt unul mai frumos decât celălalt”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop.

colectie-ii-03

Colecţia cuprinde 65 de ii realizate începând cu anul 1875, din toate zonele României. După vernisaj a avut loc o paradă a costumelor etno, participând elevi de grădiniţă, dar şi angajate ale Bibliotecii Judeţene şi Muzeului Judeţean. (Text si foto:  Agerpres)