Europenii trăiesc mai mult, dar nu sunt neapărat mai sănătoşi

longevitate-03

Populaţia Uniunii Europene (UE) trăieşte mai mult, dar nu are neapărat o sănătate mai bună, subliniază un raport comun publicat miercuri, 23 noiembrie, de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Comisia Europeană, care cere un acces mai bun la îngrijire.

Ponderea populaţiei în vârstă de peste 65 de ani a crescut în UE, de la sub 10% în 1960 la aproape 20% în 2015 şi ar urma să ajungă la aproape 30% până în 2060.

Speranţa de viaţă a depăşit 80 de ani în 18 state membre (Slovenia este singura ţară din Europa de Est în acest caz), dar acesta nu este neapărat un semn de sănătate bună, având în vedere că aproximativ 50 milioane de oameni din UE suferă de boli cronice, relevă raportul citat de France Presse.

Puţin peste o jumătate de milion de oameni aflaţi încă la vârsta activă mor în fiecare an de boli cronice, ceea ce costă UE 115 de miliarde de euro.

Ajutoarele sociale legate de probleme de sănătate (boli cardiovasculare, probleme respiratorii, diabet, probleme psihologice) ”cântăresc” financiar şi mai greu: 1,7% din PIB în medie în fiecare an este dedicat ajutoarelor pentru incapacitate de muncă sau concedii medicale, mai mult decât se alocă pentru şomaj.

Comisarul european pentru sănătate Vytenis Andriukaitis, citat într-un comunicat, s-a plâns că „mulţi oameni mor în fiecare an din cauza unor boli ce pot fi evitate, legate de factori de risc cum ar fi fumatul şi obezitatea”.

În Uniunea Europeană, o persoană din cinci continuă să fumeze şi 16% dintre adulţi sunt obezi, comparativ cu 11% în anul 2000. Obezitatea împreună cu un consum excesiv de alcool sunt probleme „din ce în ce mai importante” în multe ţări ale UE, cea mai mare regiune din lume consumatoare de alcool.

Îmbătrânirea populaţiei şi ratele crescute de boli cronice combinate cu constrângerile bugetare fac ”necesară” o schimbare în serviciile de îngrijire a sănătăţii, subliniază Comisia într-un comunicat. Ea citează dezvoltarea online în domeniul sănătăţii, dar şi reducerea spitalizărilor şi raţionalizarea cheltuielilor pentru medicamente.

Cheltuielile pentru sănătate în 2015 au reprezentat 9,9% din PIB-ul UE, faţă de 8,7% în 2005. (Text: Agerpres, Foto: sciencedaily.com)