EURO 2016: România şi Franţa joacă meciul de deschidere

Franta-Romania-EURO_2016

Echipele de fotbal ale Franţei şi României dispută, vineri, 10 iunie, de la ora 22,00 (ora României), meciul inaugural al Campionatului European din Hexagon, EURO 2016, pe Stade de France din Saint-Denis.

România nu a mai participat la un turneu final major din 2008, când nu trecea de faza grupelor la Europeanul din Elveţia şi Austria, după un 0-0 la debut cu Franţa (9 iunie).

În urmă cu exact 20 de ani, pe 10 iunie 1996, Franţa se impunea cu scorul de 1-0 în faţa României, la EURO 1996, iar tricolorii nu au trecut nici de această dată de faza grupelor.

Franţa se anunţă a fi una dintre favoritele turneului, alături de campioana en titre Spania şi de campioana mondială Germania. În luptă se pot insinua şi talentata formaţie a Belgiei, dar şi Anglia.

Patru din ultimele cinci meciuri care au opus Franţa şi România s-au încheiat la egalitate, dar bilanţul general le este favorabil francezilor, după 16 confruntări: trei victorii ale României, cinci egaluri şi opt victorii ale Franţei, cu un golaveraj de 15-21. Ultimul meci dintre cele două echipe s-a desfăşurat pe 6 septembrie 2011, în preliminariile EURO 2012, la inaugurarea Arenei Naţionale, şi s-a încheiat cu scorul de 0-0. Pe 8 aprilie 1972, România obţinea ultima dintre cele trei victorii reuşite în faţa echipei Franţei, 2-0 la Bucureşti, într-un meci amical, prin golurile marcate de Anghel Iordănescu, actualul selecţioner al tricolorilor, şi Cornel Dinu.

În ultimele zece partide (toate amicale), ”Les Bleus” au înregistrat nouă victorii şi un eşec. România are doar trei victorii, şase egaluri şi o înfrângere în ultimele zece meciuri (amicale şi oficiale).

România va mai juca în Grupa A contra Elveţiei (15 iunie, Parc des Princes — Paris) şi împotriva Albaniei (19 iunie, la Lyon).

Meciul dintre România şi Franţa va fi arbitrat de o brigadă maghiară, cu Viktor Kassai la centru, arbitri asistenţi vor fi Gyorgy Ring şi Vencel Toth, arbitri asistenţi adiţionali au fost desemnaţi Tamas Bognar şi Adam Farkas, iar arbitru de rezervă va fi olandezul Bjorn Kuipers,

Kassai, 40 de ani, arbitru FIFA din 2003, a condus meciuri de la Cupa Mondială 2010 (inclusiv semifinala Spania — Germania) şi EURO 2012, precum şi finala Ligii Campionilor din 2011, câştigată de Barcelona în faţa lui Manchester United.

Viktor Kassai a arbitrat o dată naţionala României, pe 29 februarie 2012, într-un meci amical cu Uruguayul la Bucureşti (1-1), şi de două ori reprezentativa Franţei, ambele oficiale, 2-0 cu Lituania în preliminariile EURO 2008 şi 0-1 cu Spania în preliminariile CM 2014.

Echipele probabile:

Franţa: Lloris — Sagna, Rami, Koscielny, Évra — Pogba, Kanté, Matuidi — Griezmann, Giroud, Payet.
România: Tătăruşanu — Săpunaru, Chiricheş, D. Grigore, Raţ — Hoban, Pintilii — Ad. Popa, N. Stanciu, B. Stancu — Andone (Keşeru).

La meci va asista şi prim-ministrul României, Dacian Cioloş.

Campionatul European a ajuns la ediţia cu numărul 15 şi revine în Franţa, ţara unde a debutat în 1960 sub denumirea de Cupa Europei pe Naţiuni. Va fi prima ediţie cu 24 de participante.

Mascota EURO 2016 este Super Victor, un simpatic băieţel pasionat de fotbal.

Trofeul pe care îl primeşte câştigătoarea Campionatului European mai poartă şi numele de Cupa Henri Delaunay, în cinstea francezului care a avut ideea organizării competiţiei. Confecţionată în 1958 de către aurarul Chobillon, înainte de a fi cumpărată de către bijutierul Arthus Bertrand, Cupa Henri Delaunay a rămas neschimbată timp de 50 de ani. UEFA a decis înaintea ediţiei din 2008 să refacă trofeul. Fabricat din argint şi păstrând nota clasică, noul trofeu a crescut în înălţime cu 18 centimetri şi în greutate cu două kilograme, având o înălţime de 60 de centimetri şi o greutate de opt kilograme.

Meciurile de la EURO 2016 (10 iunie şi 10 iulie) se vor desfăşura pe zece stadioane. Meciul de deschidere şi finala Campionatului European se vor juca pe Stade de France (Saint-Denis). Semifinalele se vor juca la Marsilia şi Lyon, stadionul Velodrome găzduind şi unul dintre cele patru sferturi de finală alături de arenele din Bordeaux, Lille şi Saint-Denis. Ca număr de meciuri, la Lens, Nice, Saint-Etienne şi Toulouse se vor disputa câte patru, la Bordeaux şi Paris (Parc des Princes) câte cinci, la Lille, Lyon şi Marsilia câte şase, în timp ce pe Stade de France se vor juca şapte meciuri ale turneului final.

Turneul fin Franţa se desfăşoare şi sub spectrul grevelor, dar şi al temerilor legate de securitate, riscul unor atentate determinând autorităţile să interzică vizionarea meciurilor la terase în Hexagon. (Text: Agerpres, Foto: lexpress.fr)