Eric Clapton, regele chitarei electrice

Eric-Clapton-01

Supranumit regele chitarei electrice, Eric Clapton s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie. Îşi începe studiile la „Kingston College of Art”, de unde va fi exmatriculat din cauza obsesiei sale pentru blues (este surprins de nenumărate ori cântând la chitară în timpul cursurilor).

După ce şi-a găsit o slujbă, Clapton a început să cânte (la chitară şi vocal) alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters şi Yardbirds, ultima creând senzaţie prin alăturarea aşa numiţilor „virtuozi ai chitării” din anii ’60: Eric Clapton, Jimmy Page şi Jeff Beck. Interpretarea instrumentală de excepţie îi aduce lui Clapton denumirea „Slowhand”, datorită faptului că obţine un efect sonor de excepţie, plimbându-şi încet mâna pe corzile chitării. În ciuda popularităţii alături de grupul Yardbirds (cu care produce două albume), Clapton îl părăseşte, în 1965, şi se alătură trupei Bluesbreakers, unde talentul şi sensibilitatea sa artistică îşi găsesc deplina maturitate.

În 1966, îşi alcătuieşte propria trupă, Cream, cu basistul Jack Bruce şi bateristul Ginger Baker, declarându-şi intenţia de a revoluţiona domeniul muzical, de a şoca şi schimba lumea. Trupa cunoaşte un deosebit succes, egalându-l pe cel al trupelor Beatles sau Rolling Stones, dar se destramă în 1969, nu înainte de a mai scoate un album, „Goodbay”. Chiar dacă nu au fost împreună decât câţiva ani, cu piese ca „Sunshine of your Love”, „White Room” şi clasicul „Crossroads”, grupul a intrat în legendă.

În 1970 cântă cu Derek and the Dominos, cu care a realizat binecunoscuta melodie „Layla”. Ei au realizat un singur album – „Layla and Other Assorted Love Songs”. Din 1970 începe cariera solo a lui Clapton, fiecare titlu al albumelor sale marcând un real succes: „Just One Night” (1980), „Another Ticket” (1981), „Money and Cigarettes” (1983), „Behind the Sun” (1985), „Journeyman” (1989). Printre piesele cele mai cunoscute se numără „My Father’s Eye”, „River of Tears”, „Have You ever Loved a Woman?”, „Layla”.

În 1988, Polygram realizează un CD-retrospectivă a pieselor sale, „Crossroads”, care va însemna o fericită încununare a carierei lui Clapton, alături de decernarea premiului Grammy, pentru „Best Historical Album” şi „Best Liner Notes”. În 1992, primeşte şase premii Grammy, printre care şi pentru albumul „Tears in Heaven”. În 1995, prinţul Charles îi conferă „Order of the British Empire”.

În 1997, a colaborat cu muzicianul Simon Climie şi l-a convins să formeze o trupă de hip-hop. Clapton şi Climie au lucrat împreună pentru „Pilgrim”, un album apreciat de fani şi clasat pe o poziţie de frunte în top datorită piesei „My Father’s Eyes”. În acelaşi an, primeşte din nou premiul Grammy, fiind nominalizat la categoriile „Record of the Year” şi „Best Male Pop Vocal Performance”, pentru cântecul „Change the World”, din coloana sonoră a filmului „Phenomenon” (cu John Travolta în rolul principal).

Încurajat de succesul acestui album şi declarând „«Piligrim» sunt eu”, a mai înregistrat un album, care cuprinde numai blues-uri – „From the Craddle”. În iunie 2000, împreună cu legendarul B.B. King, înregistrează un album cu muzică blues, „Riding With the King”. Albumul a primit în numai trei săptămâni discul de aur. În 2002, Clapton organizează şi conduce „Concert for George” la Royal Albert Hall din Londra, în memoria prietenului său dintotdeauna George Harrison. Concertul i-a reunit pe Paul McCartney, Ringo Starr, Jeff Lynne, Tom Petty şi indianul Ravi Shankar.

La sfârşitul anului 2002, a început să lucreze la albumul „Me & Mr. Johnson”. Acesta este un tribut pe care îl aduce legendei blues-ului american, Robert Johnson, şi care a fost lansat la 22 martie 2004. În cursul anului 2005, la 8 aprilie, a participat la un concert de binefacere, care s-a desfăşurat la Royal Albert Hall din Londra şi care a avut ca scop strângerea de fonduri pentru bolnavii de cancer.

Show: The Prince's Trust Rock Gala 2010

În cei peste 40 de ani de carieră, Clapton a efectuat numeroase turnee de anvergură, în SUA, Canada, Europa. În februarie 2008, a susţinut trei concerte cu vechiul său prieten Steve Winwood, la Madison Square Garden, New York. În 2009, împreună cu trupa sa, a efectuat un turneu în Japonia, Noua Zeelandă şi Australia. În 2010, Eric Clapton a susţinut un concert la Bucureşti, alături de Steve Winwood, în cadrul turneului „Two legends – one live experience”.

Ultimele sale albume sunt „Clapton” (2010), „Old Sock” (2013), „The Breeze: An Appreciation of JJ Cale” (2014). Este considerat unul dintre muzicienii cei mai plini de succes, având la activ consacrarea unică în lumea muzicii rock’n’roll, de a fi fost celebrat de trei ori în Rock and Roll Hall of Fame (pentru The Yardbirds, Cream şi pentru întreaga sa carieră solo).

Privit adesea atât de către critici, cât şi de fanii săi ca unul dintre cei mai mari chitarişti ai tuturor timpurilor, Clapton s-a clasat pe locul al IV-lea pe lista revistei muzicale Rolling Stone „100 Greatest Guitarists of All Time”, respectiv al 53-lea pe lista Imortalilor (conform originalului „100 Greatest Artists of All Time”). (Text: Agerpres, Foto: bwbx.io, musictimes.com, Video: youtube.com)