Epava legendarei nave HMS Terror a fost găsită în zona arctică după 150 de ani

hms-terror

Epava ambarcaţiunii HMS Terror, a doua navă a expediţiei exploratorului britanic Sir John Franklin care a pornit în 1845 în căutarea unei noi căi maritime care să lege Oceanul Atlantic de Pacific, a fost găsită în zona arctică, scrie directmatin.fr.

Echipele Parks Canada, organizaţie neguvernamentală de arheologie marină, au reuşit această descoperire. Arheologii au descoperit rămăşiţele HMS Terror la circa 96 de km de locul unde ambarcaţiunea a fost strivită de gheaţă.

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, structura bărcii a fost găsită aproape intactă pe fundul oceanului Arctic.

La 3 septembrie 2016, cei 10 membrii ai echipajului de la bordul navei Martin-Bergmann au descoperit HMS Terror cu cele trei catarge rupte. Epava a fost găsită în poziţie normală de navigare cu toate trapele închise în zona neexplorată a Golfului Terror din insula King William, relatează The Guardian. La o săptămână după găsirea acesteia în epavă a fost introdus un robot dirijat prin unde radio pentru inspectarea epavei HMS Terror.

Descoperirea navei a putut fi realizată graţie unor informaţii furnizate de un inuit care a spus că a văzut o mare bucată de lemn ieşind din gheaţă. Cu ajutorul coordonatelor GPS introduse epava a fost găsită.

În urmă cu doi ani fusese descoperită şi HMS Erebus, cealaltă navă care făcea parte din expediţie.

Plecate din Marea Britanie, cele două nave s-au scufundat în 1848, fiind prinse într-o menghină de gheaţă în strâmtoarea Victoria. Unii membrii ai celor două echipaje s-au înecat, iar corpurile celor care au reuşit să ajungă pe ţărm au fost găsite conservate în gheaţă, în 1859, de un vas de căutare angajat de văduva lui John Franklin. (Text: Agerpres, Foto: theguardian.com , Video: youtube.com)