Energizant 100% natural, pe bază de zer

zer1

Un producător de lactate din judeţul Covasna va scoate în acest an pe piaţă o băutură energizantă cu zer, recomandată în special sportivilor şi persoanelor active. Managerul societăţii, Bako Zoltan, a declarat că este un produs sută la sută natural, obţinut în urma unei colaborări cu Institutul Naţional de Cercetare ICECHIM din Bucureşti.

Zerul este un produs cu o compoziţie nutritivă foarte valoroasă. Când vorbesc despre zer oamenii, în general, se gândesc la un subprodus al laptelui folosit de obicei în zootehnie, la creşterea animalelor. (…) Noi ne-am gândit să valorificăm acest produs pentru consumul uman şi astfel am dezvoltat o colaborare cu Institutul de Cercetare din Bucureşti. Este o băutură naturală, revigorantă, pentru oricine doreşte să o folosească, dar noi ne-am gândit la sportivi în primul rând, deoarece conţine foarte multe minerale. (…) În străinătate, în Elveţia şi Suedia, există astfel de băuturi, noi dorim să ne orientăm spre piaţa internă. Mai avem de investit în utilaje pentru a putea produce pe scară industrială şi sperăm ca anul acesta să scoatem produsul”, a spus managerul firmei „Meotis”, Bako Zoltan.

Medicii confirmă că în zer se găsesc anumite proteine care, odată ajunse în organism, distrug tumorile, sporesc imunitatea, scad colesterolul, combat stresul şi revigorează trupul.

Unul dintre avantaje este faptul că are foarte puţine calorii, stimulează imunitatea şi e recomandat şi persoanelor care suferă de diabet şi ţin regim. Desigur, pacienţii care suferă de anumite boli şi care vor să urmeze cure cu zer trebuie să se consulte în prealabil cu medicii”, a declarat dr.Halmagyi Ildiko din Sfântu Gheorghe, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Zerul conţine vitamina B, calciu, iod şi potasiu, substanţe ce fac pielea netedă şi dau strălucire părului, prin urmare acesta este recomandat şi pentru tratamente cosmetice, dar şi în curele de slăbire.

Şi bătrânii spun că zerul combate numeroase boli, printre care guta, tumorile canceroase, boli ale sistemului osos, plămânilor, ficatului şi inimii. E foarte bun şi pentru anemici, care trebuie să bea câte un pahar de 300 de mililitri pe zi.

”Zice-se că laptele de capră şi zerul vindecă 17 boli. (…) Au fost de la oraş care au venit la mine să le dau zer şi au băut un an. Aşa se spune, că e foarte bun zerul ăsta de oaie şi capră”, spune Veta Hosu, o femeie din satul Ciumernic, judeţul Covasna, care s-a ocupat ani de zile cu creşterea acestor animale.

Ca să obţii un sfert de litru de zer ai nevoie de un litru de lapte crud, un borcan mare, o strecurătoare, un castron şi un tifon curat. Laptele se pune în borcan şi se lasă o zi, o zi jumătate în bucătărie, după care se încălzeşte puţin, până se brânzeşte, apoi se strecoară şi se lasă la scurs până a doua zi, după care se poate consuma. (Text: Agerpres, Foto:jurnaldenutritie.ro)