Emiratele Arabe Unite – istorie, repere geografice, turism şi gastronomie

emiratele-arabe-08

Emiratele Arabe Unite marchează, la 2 decembrie, Ziua naţională, aniversarea proclamării înfiinţării Emiratelor Arabe Unite (1971).

Istorie şi repere geografice

Stat situat în Peninsula Arabă, Emiratele Arabe Unite se învecinează cu Omanul la sud-est, Qatarul la nord, Arabia Saudită la vestşi sud-vestşi Golful Arab la est (pe o lungime de cca. 700 km). Emiratele Arabe Unite au un relief relativ monoton, dat de o câmpie aridă, presărată de dune de nisip – sector al Deşertului Arabiei – ce se înalţă către est, unde, la graniţa cu Omanul, se află Munţii Al Hajar/Hajjer (2100 m), potrivit Enciclopedia Statelor Lumii (2005).

Clima este tropical-deşertică, precipitaţiile depăşesc rar 75mm/an — în emiratul Sharjah ating 105 mm/an. Lipsesc cursurile permanente de apă iar vegetaţia se limitează la ierburişi tufişuri xerofite (în deşert), curmalişi alţi palmieri în oaze (Buraimi, Al’Ain, Liwa). În ultimele două decenii, datorită utilizării apei marine desalinizate, s-au extins spaţiile verzi şi plantaţiile forestiere.

emiratele-arabe-03

Pentru a obţine controlul asupra regiunii, în secolele XVI-XVIII, s-au manifestat profunde rivalităţi comercialeşi politice între portughezi, olandezişi englezi. Către sfârşitul secolului XIX, Franţa, Germaniaşi Rusia au început să manifeste un interes crescut pentru zona Golfului, ceea ce a determinat Anglia să încheie, în 1882, tratate separateşi „exclusive” cu fiecare dintreşeici prin care aceştia se angajau că nu vor ceda nimănui vreo parte din teritoriile lor, iar Anglia se obliga să asigure protecţia şeicatelor împotriva oricărui atac din afară.

emiratele-arabe-01

Acest acord a rămas în vigoare până la 1 decembrie 1971, când Marea Britanie s-a retras oficial din Golf. La 2 decembrie 1971 a fost proclamat statul Emiratele Arabe Unite, prin federalizarea a şase emirate, la 10 februarie 1972 alăturându-li-se şi Ras Al-Khaima, potrivit potrivit site-ului oficial al MAE.

emiratele-arabe-04

Cele şapte emirate (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ras al-Khaimah, Ajman, Fujairah şi Umm al-Qaiwain), care compun federaţia, sunt conduse de câte un conducător, în calitate de şef al emiratului. Potrivit Constituţiei, adoptate în 1971, funcţia de preşedinte al statului federal este deţinută de conducătorul Emiratului Abu Dhabi, iar cea de vicepreşedinte şi prim-ministru de conducătorul Emiratului Dubai.

Turism şi gastronomie

Emiratele Arabe Unite dispun de toate ingredientele necesare pentru o vacanţă fabuloasă, de-a lungul litoralului, în hoteluri de înaltă clasă, în mijlocul districtelor excentrice de shopping, cu o bucătărie internaţională la standarde înalte. Promovate de către agenţiile de turism Emiratele Arabe Unite reprezintă un tărâm senzaţional de contraste: munţi, plaje, deşerturi, oaze, curse de cămile şi pieţe de beduini.

emiratele-arabe-02

Datorită situării, Emiratele Arabe Unite au constituit o legatură între Europa şi subcontinentul Indian, Orientul Indepărtat şi Africa, de-a lungul timpului. Patrimoniul cultural al acestei ţări se manifestă în sporturi precum vânătoarea cuşoimi sau cursele de caişi cămile, care reprezintă o atracţie principală pentru turişti.

emiratele-arabe-05

Emiratele Arabe Unite au devenit şi gazda unor conferinţe, expoziţii regionale şi internaţionale şi evenimente sportive precum Cupa Mondială din Dubai, Competiţia de Golf Clasic din Deşertul Dubai, precum şi competiţii de polo şi cricket, potrivit turistik.ro.

Locuit din 1761, de către membrii unui trib care au găsit aici apă dulce, Abu Dhabi este capitala Emiratelor Arabe. În ultimele decade a devenit un oraş cosmopolit, cu o arhitectură urbană îndrăzneaţă şi grădini luxuriante.

Cel mai important simbol al capitalei Abu Dhabi, dar şi al Emiratelor, este reprezentat de Marea Moschee a şeicului Zayed, cel care a pus bazele acestui stat, potrivit visitabudhabi.ae. Construcţia a debutat la începutul anilor ’90, după planurile şeicului Zayed,şi a fost încheiată în 2007, la 3 ani după moartea acestuia.

Realizată în întregime din marmură albă, construcţia numără 82 de domuri, peste 1.000 de coloane, nenumărate candelabre acoperite cu aur de 24 de carate, precumşi unul dintre cele mai mari covoare din lume.

emiratele-arabe-06

Sala principală este dominată de cel mai mare candelabru din lume — 10 m în diametru, 15 m în înălţime şi o greutate de 12 tone. Un punct de interes al capitalei este reprezentat şi de Centrul Meşteşugăresc, care oferă turiştilor aspecte ale vieţii cotidiene a beduinilor din întreaga zonă.

emiratele-arabe-093

Dubai este capitala nedisputată a sporturilor din Orientul Mijlociu, găzduind evenimente de talie mondială care atrag printre cele mai mari nume din domeniul sportiv, fie că e vorbe de golf, tenis, curse de cai sau de navigaţie. Vizibil de la intrarea vestică în oraş, faimosul Bujr al Arab este un hotel impresionant cotat la 7 stele, construit pe o insulă artificială. Un alt loc ce merită vizitat în Dubai este bazarul de aur. Moschee şi forturi istorice se găsesc din abundenţă în centrele istorice ale oraşelor Abu Dhabi şi Dubai.

Gastronomia Emiratelor Arabe Unite este un amestec de influenţe libaneze, egiptene, marocaneşi indiene. Felurile de mâncare au la bază orezul, carnea de miel, oaie sau vită şi peştele. Cele mai utilizate condimente sunt coriandrul, cuişoareleşişofranul. Un fel favorit este ”machbous”, din orez şi carne asezonate cu ceapă, roşii şi lămâie uscată.

emiratele-arabe-07

Deserturile preferate includ al-halwa, din zahăr, ouă, amidon, apă şi ulei,şi ”kul wiskut”, un amestec de alune şi zahăr. Cafeaua şi ceaiul sunt adesea amestecate cu condimente (cuişoare pentru cafea şi şofran pentru ceai). (Text: Agerpres, Foto: planetware.com , Video: youtube.com)