Emilia Popescu a împlinit 50 de ani

Emilia-popescu

Emilia Popescu s-a născut la 2 martie 1966. A urmat Liceul ”Ion Creangă” şi Școala de muzică (pian), continuând tradiţia artistică a familiei: tatăl – actor la Operetă (Emil Popescu), mama – balerină şi coregrafă (Malu Iosif – coregraf-colaborator permanent al trupei lui Dan Puric).

În 1988 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale”, la clasa profesorilor Olga Tudorache şi Florin Zamfirescu. A debutat în 1985, încă din timpul facultăţii, în rolul Ilincăi din filmul „Moromeţii”, regizat de Stere Gulea.

După absolvire a intrat în trupa Teatrului ”Lucia Sturdza Bulandra” din Capitală, unde a debutat cu piesa ”Câinele grădinarului” de Lope de Vega, regia Florian Pittiş. Au urmat: ”Meditaţiile Ritei” de Willy Russel (1989), ”Arsenic şi dantelă veche” de Otto Joseph Kesselring (1991), ”Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1991), ”Deşteptarea primăverii” de Frank Wedekind, regia Liviu Ciulei (1991), ”A şaptea poruncă” de Dario Fo (1993), ”Poveste de iarnă” de William Shakespeare, regia Alexandru Darie (1994), ”Suită de crime şi blesteme” de Euripide, regia Alexandru Dabija (1994), ”Trei surori” de A.P. Cehov (1995), ”Julius Caesar” de William Shakespeare, regia Alexandru Darie (1995), ”Cafeneaua” de Sam Bobrik, regia Horaţiu Mălăele (1997), ”Libertinul” de Eric Emmanuel Schmitt (1998), ”Tango” de Slawomir Mrozek (2001), precizează site-ul Teatrului de Comedie.

Începând cu stagiunea 2002-2003 a devenit actriţă a Teatrului de Comedie unde a jucat în spectacole precum ”A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare în regia lui Gelu Colceag (2003), ”Marlene” de Pam Gems în regia Cătălinei Buzoianu (2004), ”Chiriţa of Bârzoieni” după Vasile Alecsandri, în regia Iarinei Demian (2004), ”Casa Zoikăi” de Mihail Bulgakov, în regia lui Alexandru Tocilescu (2009), ”Cui i-e frică de Virginia Woolf” de Edward Albee, în regia lui Gelu Colceag (2010), ”Pescăruşul” de A.P. Cehov, regia Claudiu Goga (2013).

A jucat şi pe scena Teatrului Naţional în „Jocul ielelor”, regia Claudiu Goga (2007), dar şi pe scena Teatrului Metropolis, în ”Sex de Rob” de Graaf, regia Claudiu Goga (2013).

A avut un rol memorabil, alături de inegalabilul Florin Piersic, în piesa „Străini în noapte”, în regia lui Radu Beligan, dar şi în piesa ”Un bărbat pentru Sara” de Sam Bobrick, regia Claudiu Goga (2014).

Emilia Popescu a fost nominalizată la categoria ”Cea mai bună actriţă în rol secundar” pentru rolul Alla Vadimovna din „Casa Zoikăi”, la ediţia 2010 a Galei Premiilor UNITER.

Din filmografia ei amintim: ”Moromeţii” (1985), ”În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), ”Liliacul înfloreşte a doua oară” (1989), ”Divorţ din dragoste” (1992).

A jucat în numeroase spectacole de teatru şi de divertisment la televiziune, în 2005 a făcut parte din distribuţia serialului de televiziune ”Agenţia matrimonială” în regia lui Gelu Colceag. A fost câţiva ani în juriul emisiunii de divertisment tv ”Dansez pentru tine”.

Actriţa Emilia Popescu a fost decorată de Preşedinţia României, la 13 decembrie 2002, cu Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ”pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti”.

A fost căsătorită cu muzicianul Ionuţ Ștefănescu, împreună cu care are o fiică, Maria. (Text: Agerpres, Foto: jurnalul.ro, Video: youtube.com)