Elizabeth Taylor, simbol al cinematografiei mondiale

Elizabeth Taylor-05

Actriţa Elizabeth Taylor, una dintre cele mai fermecătoare şi fascinante actriţe, adevărat simbol al cinematografiei mondiale, a impresionat lumea întreagă nu numai prin talentul său remarcabil, ci şi prin frumuseţea aparte, îndeosebi prin ochii de culoare violet.

Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut la 27 februarie 1932, la Londra, în Anglia, ambii părinţi fiind, de fapt, americani. Tatăl său se stabilise, împreună cu familia, la Londra, pentru a deschide o galerie de artă. În 1939, înainte de izbucnirea războiului, au revenit, însă, în Statele Unite, stabilindu-se la Los Angeles. Aici, un prieten de familie a remarcat farmecul micuţei Elizabeth şi le-a sugerat părinţilor să o ducă la o audiţie.

Elizabeth Taylor-04

I-a impresionat pe cei de la Universal Pictures, care i-au oferit un contract, iar primul său rol a fost cel din „There’s One Born Every Minute” (1942), pe când avea doar 10 ani. După acest film, Universal Pictures a reziliat contractul, dar Elizabeth a fost cooptată de cei de la MGM.

Primul film la care a lucrat împreună cu cei de la studiourile MGM a fost „Lassie Come Home” (1943), urmat de roluri foarte mici în următoarele două filme, „The White Cliffs of Dover” (1944) şi „Jane Eyre” (1943), ultimul dintre acestea fiind realizat la studiourile 20th Century-Fox. Următorul film, „National Velvet” (1944), în care a jucat alături de Mickey Rooney, a transformat-o într-un star, actriţa având pe atunci doar 12 ani. Elizabeth Taylor s-a pregătit patru luni pentru acest rol, filmul dovedindu-se a fi un adevărat succes, cu încasări de peste 4 milioane de dolari.

În 1945, nu a mai jucat în niciun film, dar a revenit în 1946, în „Courage of Lassie” (1946), un alt film de succes care i-a prilejuit reîntâlnirea cu mult-îndrăgita căţeluşă Lassie. În 1947, la doar 15 ani, a jucat în „Life with Father”, iar doi ani mai târziu, în „Little Women” (1949).

În anii ’50, rolurile au venit unul după altul, cu rezultate destul de bune pentru actriţă. A primit o nominalizare la Oscar pentru cel din filmul lui George Stevens, „A Place in the Sun” (1951), avându-l ca partener pe Montgomery Clift. În anul următor, a jucat în „Ivanhoe” (1952), unul dintre cele mai mari succese cinematografice ale anului respectiv.

Elizabeth Taylor a fost nu numai o prezenţă fascinantă pe ecrane, ci s-a făcut remarcată şi prin viaţa amoroasă ce s-a dovedit a fi una cât se poate de tumultuoasă. A trecut prin iubiri şi despărţiri cu o viteză uimitoare, fiind căsătorită de opt ori, dintre care de două ori cu actorul Richard Burton. S-a întâlnit, o vreme, cu milionarul Howard Hughes, iar la vârsta de doar 17 ani, s-a căsătorit, pentru prima dată, cu Nicky Hilton, moştenitorul imperiului hotelier ce-i poartă numele, notează site-ul biography.com.

Elizabeth-Taylor-Cleopatra

Legătura nu a durat mult, căci la doar câteva săptămâni după nuntă, Taylor şi-a dat seama că făcuse o greşeală, nu numai fiindcă nu avea multe lucruri în comun cu soţul, ci şi pentru că acesta avea un comportament abuziv. Astfel, după doar nouă luni de căsnicie, în ianuarie 1951, cei doi au divorţat. În 1952, Taylor se recăsătorea cu actorul Michael Welding, cu 20 de ani mai mare decât ea, împreună cu care a avut doi copii, pe Michael Howard, născut în 1953, şi pe Christopher Edward, născut în 1955. Pe măsura ce actriţa se maturiza, se distanţa din ce în ce mai mult de partenerul său, cei doi ajungând să divorţeze, în 1957.

Viaţa sa personală ţinea deja prima pagină a ziarelor, dar Liz Taylor îşi vedea în continuare de carieră. În 1954, a deţinut un rol secundar în „Beau Brummell”, apoi a jucat în „The Last Time I Saw Paris” (1954) şi „Elephant Walk” (1954), iar în 1955, a filmat pentru „Giant”, lansat un an mai târziu, în 1956, în care a jucat cu James Dean. Din nefericire, acesta nu s-a mai putut bucura de acest film, pentru că, în 1955, a murit în urma unui accident de maşină.

În anul următor, a jucat, alături de Montgomery Clift, în „Raintree County” (1957), film considerat neinteresant de către critică. Mai mult decât atât, Clift s-a accidentat grav în timpul filmărilor. În ciuda tuturor neajunsurilor, însă, Elizabeth Taylor a fost nominalizată la premiile Oscar, pentru portretizarea Susannei Drake.

Elizabeth Taylor-02

Tot în 1957, Elizabeth Taylor se căsătoreşte cu cel de-al treilea soţ, producătorul Mike Todd, împreună cu care are o fiică, pe Elizabeth „Liza” Frances, născută în 1957. Todd moare, însă, în 1958, într-un accident aviatic. Liz Taylor, devastată de durere, cade în braţele cântăreţului Eddie Fisher, prieten al ei şi al lui Todd, care la vremea aceea era căsătorit cu actriţa Debbie Reynolds. Legătura aceasta i-a pus într-o lumină nefavorabilă, dar cei doi şi-au continuat relaţia şi s-au căsătorit în 1959.

În 1958, Elizabeth Taylor a interpretat rolul lui Maggie Pollitt, în adaptarea cinematografică a piesei „Cat on a Hot Tin Roof” (Pisica pe acoperişul fierbinte; 1958), de Tennessee Williams, film ce a avut recenzii elogioase, aducându-i actriţei cea de-a doua nominalizare la Premiile Oscar. În 1959, a jucat într-un alt film de succes, care i-a adus o nouă nominalizare la Oscar. Este vorba de „Suddenly, Last Summer” (1959), tot după o piesă a lui Tennessee Williams.

În 1960, joacă în „BUtterfield 8″, interpretând rolul Gloriei Wandrous, o femeie frumoasă, care lucrează ca model, dar a cărei adevărată „profesie” era cea de prostituată, implicată într-o poveste romantică cu un bărbat însurat. Cu toate că unii critici au condamnat realizarea acestui film, aceştia nu au putut, însă, să ignore prestaţia remarcabilă a actriţei. Astfel, după alte trei nominalizări fără succes, Elizabeth Taylor reuşeşte, prin acest rol, să-şi adjudece primul Oscar din carieră.

În următorii trei ani, actriţa nu a mai primit niciun rol. În 1963, însă, este protagonista uneia dintre cele mai costisitoare producţii de la acea vreme, filmul „Cleopatra”, într-un rol remarcabil în care o întruchipează pe cea mai seducătoare şi misterioasă regină a Egiptului.

Elizabeth Taylor-01

Pe platourile de filmare, l-a cunoscut pe viitorul său soţ, mai exact pe cel de-al cincilea, actorul Richard Burton. La vremea aceea, amândoi erau căsătoriţi, dar în 1964, imediat după divorţul lui Taylor de Fisher, s-au căsătorit, într-o ceremonie privată, în Montreal. Ulterior, Burton i-a adoptat pe Liza Todd şi pe Maria Burton, născută în 1961, o fetiţă de naţionalitate germană, rămasă orfană, ale cărei proceduri de adopţie le iniţiase deja Liz Taylor din timpul căsniciei cu Fisher. Legătura celor doi a ţinut multă vreme primele pagini ale ziarelor, satisfăcând obsesia publicului pentru viaţa amoroasă a celebrei actriţe. Au şi jucat împreună în filme, mai întâi în ”The V.I.P.s” (1963), apoi în celebra producţie „Who’s Afraid of Virginia Woolf?” (1966), film care i-a adus lui Liz Taylor cel de-al doilea Oscar din carieră.

Anul următor, joacă într-o altă producţie de succes, „The Taming of the Shrew” (1967), pentru care este, din nou, nominalizată la Oscar. Filmele care au urmat nu au mai avut acelaşi succes de box office, printre acestea numărându-se „Reflections in a Golden Eye” (1967), „Boom!” (1968), „Secret Ceremony” (1968), „The Only Game in Town” (1970), „X, Y and Zee” (1972), „Hammersmith Is Out” (1972), „Ash Wednesday” (1973), „The Driver’s Seat” (1974), „The Blue Bird” (1976), „A Little Night Music” (1977) şi „Winter Kills” (1979).

Elizabeth Taylor şi Richard Burton au divorţat pentru prima dată în 1974, dar s-au recăsătorit un an mai târziu. Cel de-al doilea mariaj a durat, însă, mai puţin de un an, încheindu-se tot cu un divorţ, în 1976. Relaţia celor doi a fost deseori catalogată de media drept „mariajul secolului”.

Elizabeth Taylor-03-wLa scurt timp după divorţul de Burton, Liz Taylor l-a cunoscut pe cel de-al şaselea soţ, politicianul John Warner, cu care s-a căsătorit în 1976. În perioada următoare, l-a susţinut pe acesta în campania electorală şi, odată ajuns senator, actriţa a încercat să-şi asume rolul de soţie de politician. Singură şi deprimată, ajunsese să facă abuz de medicamente şi de alcool, luând foarte mult şi în greutate. În 1982, a divorţat de Warner, iar în 1988 l-a cunoscut pe cel de-al şaptelea soţ şi, totodată, ultimul. Este vorba despre Larry Fortensky, muncitor în construcţii, cu 20 de ani mai tânăr decât ea. Cei doi s-au căsătorit în 1991, evenimentul fiind intens mediatizat, dar mariajul s-a încheiat tot printr-un divorţ, în 1996.

În 1959, Taylor s-a convertit la Iudaism, iar de atunci s-a implicat în cauzele acestora, notează site-ul imdb.com. După moartea prietenului său, actorul Rock Hudson, în 1985, care fusese diagnosticat cu virusul HIV, s-a implicat în numeroase proiecte în sprijinul celor care suferă de teribila maladie SIDA. În 1991, a lansat Fundaţia Elizabeth Taylor HIV/SIDA, care vine în sprijinul celor bolnavi, dar care se implică şi în finanţarea programelor de cercetare pentru tratamente eficiente.

Elizabeth Taylor a primit numeroase distincţii, printre acestea numărându-se şi Premiul pentru întreaga carieră, acordat de Institutul American de Film în 1993, iar în 2000, a fost distinsă cu titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (Dame Commander of the Order of the British Empire).

Treptat, Elizabeth Taylor a început să dispară din atenţia publicului, din cauza numeroaselor probleme de sănătate, în ultimii ani având mai mult apariţii în emisiuni televizate. Actriţa a suferit de diabet, de probleme cardiovasculare, dar a avut şi accese grave de pneumonie, în 1961 şi în 1990. La sfârşitul anului 1992, o infecţie respiratorie a forţat-o să-şi anuleze toate angajamentele timp de mai multe săptămâni.

Pe tot parcursul vieţii, a purtat adevărate bătălii împotriva abuzului de substanţe, a greutăţii corporale şi a suferinţelor fizice, inclusiv numeroase vizite la spital pentru operaţii majore şi nenumărate tratamente. S-a operat pentru proteze la ambele şolduri, pentru a i se extirpa o tumoare pe creier, în 1997, iar în 2009, a suferit o intervenţie pe inimă. În ultimii ani, a fost nevoită să folosească un scaun cu rotile la apariţiile în public.

La începutul lunii februarie a anului 2011, Taylor a fost internată la Spitalul Cedars Sinai din Los Angeles, pentru insuficienţă cardiacă. A murit la 23 martie 2011, în urma unui infarct. (Text: Agerpres, Foto: biography.com, harpersbazaar.com, Video: youtube.com)