Elephantul Lucy

Elefantul-Lucy1

Elephantul Lucy este o clădire sub formă de elefant, de şase etaje, situată de-a lungul plajei Parcului Josephine Harron din Margate, New Jersey, Statele Unite ale Americii.

Lucy poate fi considerat cel mai mare elefant din lume şi singurul din America desemnat ca monument istoric naţional. Construit în 1881, de către excentricul dezvoltator imobiliar James Lafferty, Lucy a servit – în momente diferite – ca hotel, restaurant, clădire de birouri, cabană şi, pentru scurtă vreme, ca tavernă, până ce beţivii agresivi erau pe punctul de a-l incendia.

În prezent, serveşte ca atracţie turistică. Vizitatorii intră pe o scară în spirală în piciorul stâng din spate, trec prin măruntaie şi parcurg calea până la terasa de pe spatele elefantului, care oferă o spectaculoasă panoramă de 360° a zonei înconjurătoare.

Elefantul-Lucy2

Lafferty a construit Lucy ca să poată urca clienţii doritori să cumpere teren de construcţii pe scara îngustă în spirală, până la terasă, de unde putea indica parcelele de teren puse în vânzare.

Pentru a putea face acest lucru, el a obţinut în primul rând un brevet de la Biroul de Invenţii al SUA, în 1881, care i-a dat dreptul exclusiv de a face, utiliza sau vinde clădiri în formă de animale timp de 17 ani.

Elefantul-Lucy3

Lucy a fost construit cu costuri între 25.000 şi 38.000 dolari. Numit iniţial Bazarul Elefant, construcţia are 20 de metri înălţime, 18 metri lungime, şi 5,5 metri lăţime. Cântăreşte aproximativ 90 de tone şi este făcut din aproape un milion de bucăţi de lemn.

Are 22 de ferestre şi pentru construirea lui au fost necesare 200 de butoaie de cuie, 4 tone de şuruburi şi bare de fier şi 12.000 metri pătraţi de staniu pentru acoperirile exterioare.

Lafferty a dorit să construiască încă cel puţin două clădiri în formă de elefant – câte una în Cape May şi Coney Island, dar nu a mai trăit. La sfârşitul anilor 1960, s-a luat decizia ca Lucy să fie demolat, după ani de uitare.

Elefantul-Lucy4

Din fericire, locuitorii din Margate s-au unit şi au colectat bani pentru readucerea monumentului la mândria fostei ei glorii. Acum, mii de vizitatori fac turul măruntaielor lui Lucy în fiecare an şi cumpără cărţi poştale din magazinul de cadouri din interior.

În 1976, Lucy a fost desemnat monument istoric naţional.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, Video: history.com)