Efectiv record de pelicani în Delta Dunării

pelicani

Cea mai mare colonie de pelicani din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) a atins un efectiv record, susţine Societatea Ornitologică din România (SOR) într-un comunicat remis, vineri, 8 iulie, la finele procesării rezultatelor primului recensământ internaţional sincron al pelicanilor din Europa de Sud-Est.

‘Cea mai mare colonie de pelicani comuni, cea de la Roşca-Buhaiova (RBDD, n.red.), este din ce în ce mai extinsă, acest lucru fiind evident pe baza observaţiilor efectuate în ultimii ani. (…) Rezultatele indică faptul că aici avem deja un număr record pentru cea mai veche colonie cunoscută de ornitologi’, se arată în comunicatul SOR.

În zona amintită, potrivit sursei, la începutul lunii mai a acestui an, au fost numărate 18.633 de exemplare de pelicani comuni, atât perechi cuibăritoare, cât şi imaturi prezenţi aici în perioada de cuibărit, numărul total al exemplarelor din această specie în România fiind de 19.993.

Și numărul pelicanilor creţi este în creştere, având în vedere faptul că unele exemplare din această specie şi-au extins aria de cuibărire. ‘Spre deosebire de anii trecuţi, anul acesta pelicanii creţi au cuibărit şi într-o colonie pe care o foloseau sporadic, cea de la Prundul cu Păsări, în apropiere de Histria, însă în număr considerabil mai mare, aici fiind identificate minim 23 de perechi cuibăritoare. O altă colonie, relativ nouă, situată în afara Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a ajuns să numere peste 10 perechi cuibăritoare, ceea ce este o premieră’, menţionează sursa citată.

Specialiştii SOR şi cei ai Administraţiei RBDD au identificat în România, în timpul primului recensământ sincron al pelicanilor din Europa de Est, 534 de exemplare de pelicani creţi.

În anul 2003, potrivit SOR, România număra până la 5.000 de perechi cuibăritoare de pelicani comuni, efectivul de pelicani creţi fiind de 400 de perechi cuibăritoare.

Cele două specii de pelicani sunt protejate prin convenţiile internaţionale, prezenţa lor în Deltă fiind criticată deseori de pescarii tulceni, din cauza faptului că le iau capturile din plasele întinse în lacurile şi pe canalele din Deltă.

De altfel, de-a lungul timpului, liderii asociaţiilor de pescari din RBDD au atras atenţia asupra faptului că pelicanii, ca şi alte păsări ihtiofage (consumatoare de peşte, n.red.), constituie un concurent serios în lupta pentru asigurarea principalei surse de hrană a comunităţilor izolate din Deltă, resursa piscicolă, şi au susţinut plata unor compensaţii financiare.

SOR este o organizaţie neguvernamentală care s-a implicat în protejarea coloniilor de păsări, printr-unul din acestea reuşind extinderea zonei de cuibărire a pelicanilor.

‘Alături de cormorani, pelicanii sunt una dintre cele mai vechi specii de pe planetă, sunt specii simbol nu doar pentru Delta Dunării, ci şi pentru zonele umede ale planetei, iar anual mii de turişti străini vin în Deltă să vadă exemplarele acestor specii, poate cele mai carismatice păsări din Deltă pentru turişti’, a declarat responsabilul de comunicare al SOR, Ovidiu Bufnilă.

Pelicanul creţ, potrivit SOR, este cea mai mare specie de pasăre zburătoare din România la ora actuală, iernează pe lacurile şi ostroavele Dunării şi chiar pe Valea Oltului, cea mai mare colonie de pelicani creţi din Europa aflându-se pe lacul Mikri Prespa, Grecia.

Pelicanul comun este a doua cea mai mare specie de pasăre zburătoare din România şi poate fi deosebit de ruda lui prin culoarea neagră pe care o are sub aripi, potrivit SOR.

Exemplarele din cele două specii nu se pot scufunda pentru că au mari cantităţi de aer în penaj şi saci cu aer în interiorul corpului, iar grăsimea lor este în stare lichidă. Potrivit Administraţiei RBDD, pelicanii prind adeseori peşti bolnavi, având un rol ecologic important.

Pentru a-şi asigura hrana, ei colaborează cu cormoranii. Pelicanii împing peştele spre mal sau spre ape mici, iar cormoranii, care se scufundă, împing la suprafaţă peştii care încearcă să scape la apă adâncă.

Ouăle şi puii pelicanilor sunt deseori consumaţi de alte păsări sau de animale de pradă, unele exemplare mature ale acestei specii fiind purtătoare de boli transmisibile.

RBDD este renumită pentru fauna ornitologică, în zonă fiind înregistrate 331 de specii, în afara celor 520 inventariate în Europa de Vest. Zona are o importanţă deosebită pentru cuibăritul multor populaţii de păsări migratoare şi prezintă un interes deosebit atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi turistic. (Text: Agerpres, Foto: knoxnews.com)