Eddie Redmayne: Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal

Eddie Redmayne

Actorul britanic Eddie Redmayne este câştigătorul premiului Oscar pe anul 2015, la categoria cel mai bun actor în rol principal, pentru interpretarea astrofizicianului Stephen Hawking, în filmul „The Theory of Everything”. Eddie Redmayne fusese recompensat anterior cu un premiu BAFTA şi cu un Glob de Aur la aceeaşi categorie şi pentru acelaşi rol.

Tânărul actor a obţinut şi premiul Sindicatului Actorilor Americani (SAG), care răsplăteşte în fiecare an cei mai buni actori de cinema şi de televiziune.

Edward John David Redmayne s-a născut la 6 ianuarie 1982, la Londra. A urmat Colegiul Eton, ulterior Colegiul Trinity de la Cambridge, unde a studiat Istoria Artelor, absolvind în 2003. În adolescenţă a lucrat ca model, dar, încurajat de părinţi, a urmat cursuri de actorie.

A debutat ca actor de teatru şi de televiziune, la începutul anilor 2000. Prima piesă în care a jucat, ca amator, a fost „Oliver”, pe scena londoneză, dar primul rol profesionist interpretat de Redmayne a fost cel din piesa shakespeariană „Twelfth Night”, pusă în scenă în 2002. În 2004 a câştigat premiul pentru cel mai bun debutant „Outstanding Newcomer”, în cadrul celei de-a 50-a gale a Premiilor „Evening Standard Theatre”, pentru rolul din piesa „The Goat, or Who Is Sylvia?” de Edward Albee, iar în 2005 a primit premiul de debut în cadrul galei „Critics’ Circle Theatre Awards”.

În 2009, a jucat în piesa „Red”, de John Logan, pe scena teatrului Donmar Warehouse din Londra, rol pentru care a primit, în 2010, premiul Olivier pentru cel mai bun actor în rol secundar.

A reluat rolul la John Golden Theatre pe Broadway, fiind distins, de data aceasta, cu un premiu Tony, pentru cea mai bună interpretare într-un rol secundar. În perioada decembrie 2011-februarie 2012, a interpretat rolul regelui Richard al II-lea în piesa cu acelaşi nume, pe scena teatrului Donmar Warehouse.

În ceea ce priveşte cariera din televiziune, Redmayne a debutat într-un episod din serialul pentru copii „Animal Ark”, în 1998, urmat de mini-seriile „Tess of the d’Urbervilles”, „The Pillars of the Earth” şi „Birdsong”. A debutat pe marile ecrane cu rolul din filmul „Like Minds”, în anul 2006, urmat de filme de succes precum „The Good Shepherd” (2006), „Elizabeth: The Golden Age” (2007), „Tess of the D’Urbervilles” (2008), „The Pillars of the Earth” (2010), „My Week with Marilyn” (2011), „Les Misérables” (2012).

În 2014, Redmayne a interpretat rolul astrofizicianului Stephen Hawking în filmul „The Theory of Everything”, care i-a adus premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal. Cel mai recent proiect al actorului este rolul din filmul „Jupiter Ascending”, lansat în ianuarie 2015. (Text: Agerpres, Foto: vejasp.abril.com.br, Video: Universal Pictures UK/youtube.com)