Eclipsă totală de Soare

eclipsa-soare

Emisfera nordică se pregăteşte pentru o eclipsă de Soare ce se va produce vineri, 20 martie, şi va fi vizibilă ca eclipsă totală din Insulele Feroe şi din Arhipelagul Svalbard, unde toate camerele de hotel au fost deja rezervate.
Eclipsele solare totale se produc atunci când Soarele, Luna şi Pământul sunt perfect aliniate astfel încât Luna acoperă perfect Soarele pe cer. La 20 martie, umbra Lunii va străbate nordul Atlanticului şi va „atinge” Pământul în Insulele Feroe şi Arhipelagul Svalbard. Apogeul eclipsei va avea loc la ora 09:45:38 GMT, într-o locaţie aflată puţin la nord de Insulele Feroe şi va dura timp de aproape 3 minute. Din restul emisferei nordice, inclusiv din România, fenomenul va fi vizibil ca o eclipsă parţială.

Acest fenomen va fi vizibil ca eclipsă totală şi din insulele Arhipelagului Svalbard, în special din insula Spitzbergen, cea mai mare din arhipelag. Astfel, marea majoritate a vânătorilor de eclipse se vor îndrepta probabil spre Longyearbyen, principalul oraş de pe insula Spitzbergen (cu o populaţie de aproximativ 2.500 de locuitori) unde se află şi principalul nod de transport al arhipelagului – port şi singurul aeroport din aceste insule.

Autorităţile norvegiene din Svalbard îi descurajează pe cei care s-au hotărât în ultimul moment să observe eclipsa totală şi care doresc să călătorească la Longyearbyen anunţând că toate locurile de cazare sunt deja ocupate.

Christin Kristoffersen, primarul din Longyearbyen, a precizat că acest fenomen astronomic va aduce aproximativ 1.500 de turişti pe insula Spitzbergen. Ea a susţinut că nu încurajează sosirea turiştilor peste capacitatea de cazare a insulei pentru că în această perioadă a anului vremea este foarte rece şi în plus este de notorietate prezenţa urşilor polari în regiune.

„Siguranţa este pe primul loc. Trebuie să avem grijă de oamenii care vin în vizită. Este foarte frig în luna martie şi avem şi problema urşilor polari”, a susţinut ea. Ultima victimă a urşilor polari din arhipelag a fost un adolescent britanic, ucis în 2011. În medie, în insulele acestui arhipelag , în fiecare an, trei urşi polari sunt omorâţi de localnici, în auto-apărare.

Conform prognozei meteorologilor, vineri, cerul va fi parţial noros atât în Insulele Feroe cât şi în Svalbard. Temperatura va fi de -17 grade Celsius la Longyearbyen şi de 3 grade Celsius la Torshavn, capitala Insulelor Feroe. În Insulele Feroe, o naţiune care se auto-guvernează în cadrul Danemarcei, sunt aşteptaţi 8.000 de turişti. Populaţia acestor insule este de aproximativ 50.000 de locuitori.

Eclipsa de vineri va fi prima eclipsă totală de Soare vizibilă din Feroe după aproape 61 de ani, iar următoarea eclipsă totală va fi vizibilă abia în anul 2245. Locaţiile de camping din Insulele Feroe, care se deschid de obicei în luna mai, îi aşteaptă deja pe turişti. „Iar la noi nu sunt urşi polari”, a ţinut să precizeze Torstein Christiansen, manager din domeniului turismului feroez.(Text: Agerpres, Foto: mpe.mpg.de, Video: The Telegraph/youtube.com)