Echinocţiul de toamnă

toamna-02

Începutul toamnei din punct de vedere astronomic este marcat în emisfera nordică prin echinocţiul de toamnă, în acelaşi timp în emisfera sudică a Pământului, echinocţiul face trecerea la anotimpul primăvara.

Echinocţiul de toamnă, în 2016, are loc la 22 septembrie: 17 h 21 m, potrivit www.astro-urseanu.ro. Reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin „punctul autumnal” de intersecţie a eclipticii (proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, traversând din emisfera nordică în cea sudică.

Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare. În zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primăvară.

Momentul echinocţiului de toamnă este cel în care care longitudinea aparentă a Soarelui este de 180 grade. Aflându-se deci în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

La latitudinile ţării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit şi orizont.

După echinocţiul de toamnă, orele de lumină vor începe să scadă, până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Cele două puncte de pe ecliptică în care se află Soarele în momentul echinocţiului se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite „punctul vernal” şi, respectiv, „punctul autumnal”. Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” — „egal” şi „nox”, „noctis” — „noapte”. (Text: Agerpres, Foto: dreamatico.com)