Un drum judeţean din Harghita, reabilitat cu fonduri europene, a fost inaugurat luni, 8 februarie, într-un mod inedit, cu muzică de fanfară şi carnavaluri, acesta fiind felul în care localnicii au dorit să-şi exprime bucuria pentru că au, în premieră, un drum asfaltat la ei în localitate.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Harghita, administratorul DJ 132 şi instituţia care a câştigat şi derulat proiectul european de reabilitare şi s-a numit „Cursa specială de Lăsata Secului”.
Dis-de-dimineaţă, drumul a fost sfinţit de preoţi catolici şi reformaţi în localitatea Satu Nou, la limita cu judeţul Braşov, unde a avut loc şi primul carnaval. Acelaşi ritual a avut loc în fiecare dintre localităţile cuprinse în eveniment, aflate pe traseul drumului, în satele Crăciunel, Mereşti, Lueta şi în oraşul Vlăhiţa.
În fiecare dintre aceste localităţi, „oaspeţii de la judeţ”, în speţă conducerea Consiliului Judeţean şi mai mulţi angajaţi ai instituţiei, erau aşteptaţi cu muzică de fanfară, după care avea loc inaugurarea oficială şi toţi cei prezenţi erau serviţi cu palincă, ceai, vin fiert şi gogoşi. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi mai mulţi copii care întruchipau diverse personaje, specifice balului de Lăsata Secului.
În satul Crăciunel, evenimentul a avut loc în faţa unei case tradiţionale, vechi de peste 100 de ani, iar primarul comunei Ocland, de care aparţine localitatea, Cseke Miklos, a ţinut să le reamintească participanţilor că „este pentru prima dată de la naşterea lui Isus Hristos” când este asfalt în zonă.
Și poliţia din localitate a fost alături de organizatori, chiar deschizând drumul fanfarei şi participanţilor la carnaval, prilej pentru preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, să afirme că nu a cerut antemergător, ci a fost alegerea oamenilor legii să fie alături „pentru un scop comun”.
Pe marginea drumului s-au adunat şi foarte mulţi oameni, în special vârstnici, care şi-au exprimat bucuria că, în sfârşit „au intrat şi ei în rândul lumii civilizate” şi care au recunoscut că nu credeau că acest lucru se va întâmpla vreodată.
„Înainte erau numai gropi şi nu era asfalt. Ne bucurăm că am trăit şi momentul acesta şi merită să facem petrecere, pentru că înainte am stat mult în noroi şi acum putem să mergem mai repede, mai bine şi spre civilizaţie”, a afirmat un bărbat prezent la eveniment.
Un membru al fanfarei din Crăciunel a ţinut să adauge că „drumul acesta ne va uşura viaţa şi la noi este o tradiţie ca la fiecare eveniment să scoatem fanfara în stradă şi să ne bucurăm”.
În localitatea Mereşti, alături de participanţi au venit şi câţiva pompieri voluntari din localitate, care tocmai şi-au cumpărat uniforme noi, cu bani de la Consiliul Judeţean, şi au dorit să le arate membrilor comunităţii.
Prezent la toate cele cinci carnavaluri organizate pe lungimea DJ 132, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că realizarea a durat câţiva ani, a întâmpinat foarte multe probleme şi prin această inaugurare s-a dorit, la fel cum se întâmplă la balul de Lăsata Secului, „să se ardă” şi să se uite toate dificultăţile întâmpinate.
„Acum, la catolici este perioada de Lăsata Secului şi ne-am gândit că, dacă ne-am chinuit atât de mult să facem acest drum, atunci trebuie să ardem toată durerea, toate problemele cu care ne-am întâlnit în cei şapte ani. Acest drum este dintr-un proiect european, dar am păţit tot ceea ce se putea: au venit nişte societăţi care au dat faliment, apoi au venit alte firme care practicau un preţ mare, am avut foarte multe procese, chiar eu, personal, am un proces de un milion de lei cu care mă lupt. Și atunci ne-am gândit: Haideţi să ciocnim un pahar de palincă şi să uităm totul. Drumul este făcut, cu chiu şi cu vai, dar după cum a spus primarul din Ocland, de la Isus Hristos este primul drum asfaltat din zonă, aşadar eu cred că a meritat. Și haideţi să ciocnim un pahar de palincă şi vă invit pe toţi să veniţi aici, la noi, în judeţul Harghita, pentru că avem ce să vă arătăm şi eu cred că este bine să fim împreună, iar rostul vieţii este să zâmbim”, a declarat Borboly Csaba.
DJ 132 are o lungime de 26,4 kilometri, traversează şapte localităţi, până la limita cu judeţul Braşov şi reabilitarea lui a costat aproximativ 60 milioane de lei, fonduri europene. Lucrările au durat aproximativ şapte ani şi au fost sistate, la un moment dat, după ce consorţiul care câştigase licitaţia s-a desfiinţat.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamer, a precizat că s-au purtat deja discuţii cu conducerea Consiliului Judeţean Braşov pentru reabilitarea drumului de la limita cu judeţul Harghita până la Rupea, fapt ce ar facilita schimburile comerciale dar şi prezenţa turiştilor în zonă. (Text, foto si video: Agerpres)