Drapelul olimpic a revenit la Tokyo după jumătate de secol

drapel-olimpic-Tokyo

Drapelul olimpic, în provenienţă de la Jocurile desfăşurate în perioada 5-21 august la Rio de Janeiro, a ajuns miercuri, 24 august, la Tokyo, oraşul gazdă al Jocurilor Olimpice din 2020, cu speranţa reeditării succesului ediţiei din 1964, care a avut loc tot în capitala niponă.

Stindardul cu cinci inele a fost înmânat duminică seara, în timpul ceremoniei de închidere a Jocurilor Olimpice 2016, de primarul din Rio, Eduardo Paes, guvernatorului oraşului Tokyo, Yuriko Koike, în timp ce prim-ministrul Shinzo Abe a apărut ca Super Mario.

”Pare greu (drapelul), dar nu este aşa de greu. În schimb, simt greutatea responsabilităţii pe care o implică”, a spus doamna Koike la coborârea din avion.

Yuriko Koike a fost aleasă la finalul lunii iulie la conducerea unei capitale care numără 13,6 milioane de locuitori, după demisia predecesorului său, Yoichi Masuzoe, implicat într-un scandal financiar.

”Sunt încântată să aduc drapelul olimpic la peste 50 de ani de la Jocurile Olimpice din 1964”, a mai spus Koike, care a promis nişte Jocuri ”minunate” peste patru ani.

Cu patru ani înaintea evenimentului polisportiv mondial, niponii se tem de o explozie a costurilor legate de organizarea Jocurilor. Presa niponă evocă o posibilă dublare sau chiar triplare faţă de cifrele prezentate anterior în legătură cu cheltuielile, 730 de miliarde de yeni (6,4 miliarde de euro, la cursul actual).

Pregătirile au fost până acum haotice, Stadionul Olimpic încă nu a început să fie construit, după abandonarea proiectului iniţial, din cauza faptului că era prea scump. Organizatorii au trebuit să schimbe şi logo-ul, după o serie de acuzaţii de plagiat.

Victoria reuşită de Tokyo, în faţa oraşelor Madrid şi Istanbul, în septembrie 2013, este în continuare legată de suspiciuni de corupţie, caz anchetat de justiţia franceză.

Jocurile din 2020 se vor desfăşura între 24 iulie şi 9 august, cu cinci noi sporturi în programul olimpic, ajuns la 33 de discipline sportive: escaladă, karaté, skateboard, surf şi baseball/softball.

Japonia vizează o clasare pe locul al treilea în clasamentul pe medalii, după ce la Rio a încheiat pe locul şase, cu 41 de medalii, dintre care 12 de aur, depăşindu-şi performanţa de la Londra, de acum patru ani.

Tokyo a promis Jocuri ”sigure” şi paşnice, deşi există temeri legate de temperaturile ridicate în perioada competiţiilor, care ating regulat 30-35 de grade Celsius, cu o umiditate de peste 80 de procente, alături de teama unui cutremur, deşi Japonia este extrem de bine pregătită pentru acest gen de evenimente. (Text: Agerpres, Foto: EPA, Video: youtube.com)