Dovezi ale unui impact cu un asteroid gigantic

impact-asteroid-01

O echipă de cercetători a descoperit în Australia o importanţă colecţie de sferule, mici particule de sticlă rezultate din materia vaporizată la temperaturi extreme, descoperire ce demonstrează că în perioada de tinereţe a planetei noastre a existat un impact cu un asteroid foarte masiv, conform unui material publicat în ultimul număr al revistei Precambrian Research, informează UPI.

Această descoperire a fost realizată în nord-vestul Australiei de o echipă de geologi condusă de Andrew Glikson de la Australian National University. Particulele de sticlă descoperite sunt împrăştiate printre sedimente oceanice vechi de aproximativ 3,46 miliarde de ani. Modul de răspândire a acestor sferule în stratul de sedimente sugerează că impactul ar fi lăsat un crater de aproape 30 de kilometri în diametru. Acest impact se numără printre cele mai puternice şi cele mai vechi din istoria planetei noastre.

„Acest impact a declanşat probabil seisme cu magnitudinea mult mai mare decât cea a cutremurelor terestre obişnuite, a declanşat valuri tsunami uriaşe şi a făcut să crape stâncile. Materialul pulverizat în urma impactului s-a răspândit la scară globală,” a precizat Glikson, cercetător la Institutul Planetar din cadrul Australian National University.

Acest impact corespunde unei perioade de timp în care Luna a trecut printr-un bombardament intens cu asteroizi, urmele acestor impacturi frecvente fiind vizibile şi astăzi pe suprafaţa sa.

impact-asteroid-02

„Locul exact unde s-a produs impactul dintre acest asteroid şi Pământ rămâne un mister. Orice cratere din acea perioadă de timp au fost distruse de activitatea vulcanică şi de mişcările tectonice”, conform lui Glikson.

Andrew Glikson şi-a petrecut ultimii 20 de ani căutând cratere de impact extrem de vechi. Până în prezent a descoperit 17, însă nu este mulţumit, fiind convins că există sute de astfel de cratere care nu au fost încă descoperite.

„Impacturi atât de puternice puteau avea ca rezultat importante modificări tectonice şi scurgeri puternice de magmă. Astfel de impacturi au afectat în mod semnificativ evoluţia Pământului”, a adăugat el. (Text: Agerpres, Foto: Andrew Glikson/ livescience.com, Video: youtube.com)