Două pisici din Bulgaria cu membre amputate au primit „lăbuţe bionice”

Două pisici din Bulgaria cu membre amputate au primit recent şansa la o viaţă mai bună după ce le-au fost implantate „lăbuţe bionice” printr-o tehnică chirurgicală inovatoare efectuată în premieră în Europa continentală, informează The Telegraph şi AFP.

Pooh, o pisică negru cu alb a primit prin tehnica de implant două membre artificiale după ce şi-a pierdut lăbuţele în urma unui accident de tren suferit când avea doar 1 an. Acum poate să meargă şi să se joace ca orice pisică normală. Implanturile sunt personalizate şi se fixează de picior similar modului în care creşte prin piele copita ce acoperă terminaţiile degetelor la copitate.

La o lună după operaţie, „poate fi considerat un succes”, după cum a declarat pentru AFP Vladislav Zlatinov, medic veterinar din Sofia care a efectuat intervenţiile chirurgicale.

Cel de-al doilea motan, Steven, care şi-a pierdut ambele membre din spate, a beneficiat deja de implantul unei prime proteze şi urmează să treacă prin cea de-a doua intervenţie, a adăugat dr. Zlatinov.

„Pooh şi Steven au supravieţuit pentru că nu au renunţat la soarta lor”, a declarat Vyara Mladenova, reprezentanta filialei din Bulgaria a organizaţiei pentru protecţia animalelor „Let’s Adopt”, care finanţează intervenţiile chirurgicale.

Vladislav Zlatinov a ţinut să precizeze că „este încurajator de văzut că şi într-o ţară defavorizată cum este Bulgaria pot exista astfel de practici inovatoare”.

Pooh şi Steven au o stare bună de sănătate şi îşi caută un cămin, precizează The Telegraph, în articolul publicat la 27 ianuarie.

În 2010, o intervenţie chirurgicală similară, în valoare de 50.000 de lire, a fost efectuată asupra lui Oscar, o pisică din Marea Britanie. Animalul a fost operat de dr. Noel Fitzpatrick din Surrey şi a devenit prima pisică bionică din lume.

Intervenţia chirurgicală a durat trei ore şi i-au fost „sudate” în oasele fiecărui picior amputat proteze care au fost apoi acoperite cu hidroxiapatită pentru a încuraja celulele osoase să crească pe metal. În urma procedurii, pielea se dezvoltă ca o „umbrelă” la capătul protezei protejând astfel locul de „sudură” de eventuale infecţii.

Exemplul din Bulgaria demonstrează că tehnica se poate aplica şi în alte ţări, aceasta putând deveni în timp mai accesibilă şi oferind şansa la o viaţă mai bună pentru animalele cu membre amputate. (Text: Agerpres, Foto: people.com, Video: youtube.com)