Două noi cuiburi cu ouă de dinozaur, descoperite în Ţara Haţegului

geoparcul-dinozaurilor-02

Două noi cuiburi cu ouă de dinozaur au fost descoperite în această vară pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, cu ocazia cercetărilor efectuate în zonă de zece studenţi ai Facultăţii de Geologie şi Geofizică de la Universitatea Bucureşti, împreună cu profesorii lor.

‘Participanţii au descoperit şi au recuperat fragmente de fosile de titanosaur — dinozauri de talie mare, ierbivori, patrupezi, dar şi două noi cuiburi cu ouă de dinozaur, continuând cercetările din anii anteriori efectuate de studenţi de la Universitatea din Bucureşti’, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, Adina Popa.

Cercetările au fost realizate sub îndrumarea cadrelor universitare de la Facultatea de Geologie şi Geofizică din Universitatea Bucureşti, conf. dr. Zoltan Csiki şi asist. dr. Ștefan Vasile, care au lucrat alături de studenţii aflaţi în ciclurile de licenţă, masterat sau doctorat.

‘Fosilele descoperite în această vară urmează să fie preparate, inventariate şi cercetate în laborator, ceea ce ar putea duce la descoperirea de noi informaţii relevante care să reconstituie mediul de viaţă din Cretacic, de pe fosta Insulă a Haţegului. Activităţile vor fi realizate şi cu sprijinul unor studenţi care au luat parte la aceste cercetări în teren’, a precizat Adina Popa.

Studiile efectuate vor fi folosite pentru elaborarea unor lucrări de licenţă sau masterat, dar şi pentru comunicări ce vor fi prezentate la diverse simpozioane ştiinţifice ale studenţilor, pe parcursul anului viitor.

geoparcul-dinozaurilor-01

Cei interesaţi să vadă cum arată cuiburile cu ouă de dinozaur descoperite în Geoparcul Dinozaurilor le pot admira la Centrul de Știinţă şi Artă al Geoparcului Dinozaurilor din localitatea General Berthelot. Tot acolo se află expusă şi macheta în mărime naturală a unui titanosaur — Magyarosaurus dacus, realizată de celebrul paleoartist canadian Brian Cooley.

Primele cercetări realizate de studenţii şi profesorii de la Universitatea Bucureşti pentru descoperirea unor fosile de dinozauri au început în Ţara Haţegului în urmă cu aproape 40 de ani, scopul fiind studierea faunelor cu dinozauri pitici din Transilvania. Aceste animale, care au trăit acum mai bine de 66 de milioane de ani, sunt unice pe plan mondial datorită taliei mai reduse, ca o adaptare la viaţa în spaţiul limitat al unei insule.

De-a lungul anilor au fost descoperite numeroase oase şi ouă de dinozauri pitici, fosilele fiind incluse apoi în colecţia de paleontologie a facultăţii de Geologie şi Geofizică.

Cercetările realizate în această vară au fost susţinute de Universitatea din Bucureşti din fondurile alocate Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, cu sprijinul DinoPark Râşnov.(Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului)