Două festivaluri la Sibiu

FITS Sibiu

Municipiul Sibiu şi împrejurimile se vor transforma într-o imensă scenă de teatru, începând de vineri seara, 10 iunie, pentru următoarele zece zile, aici având loc cel mai important festival al artelor spectacolului din lume, Festivalul Internaţional de Teatru (FITS) şi Festivalul de teatru independent Sibiu Fringe.

La Sibiu FITS deja a început cu expoziţii şi un târg de carte. Sibienii şi turiştii veniţi în oraş se bucură începând de vineri, în Piaţa Mare din centrul oraşului, de un târg de carte, la care participă 40 de edituri, potrivit organizatorilor.

Unul din cele mai aşteptate evenimente de vineri este ca artistul Dan Perjovschi să deseneze pe zidul Teatrului Naţional „Radu Stanca”, în proiectul ajuns la cea de a patra ediţie, numit „Ziarul Orizontal”.

Primul spectacol de teatru eveniment din festival este „Forţa legământului”, programat la ora 16.00 la Teatrul „Gong”. Acest spectacol face parte din Sezonul polonez de la FITS. În 1942, Bruno Schulz a fost asasinat de un membru Gestapo, în timp ce mergea să cumpere pâine. 70 de ani mai târziu, Teatrul Welminski şi Third Arrangement au creat un spectacol inspirat din poveştile, desenele şi viaţa lui, şi din gândurile sale cele mai intime, potrivit site-ului festivalului, www.sibfest.ro. La aceeaşi oră, la Cercul Militar din Sibiu va fi prezentată piesa „Push-up 1-3”, un spectacol românesc prezentat de actorii studenţi de la Târgu-Mureş.

De la ora 18.00 vor începe şase spectacole, în şase locuri diferite, unele neconvenţionale, devenite numai pe perioada FITS săli de teatru: sala de sport de la Colegiul „Octavian Goga”, pietonala din centrul Sibiului, Nicolae Bălcescu, Catedrala Evanghelică, magazinul Dedeman, sala de concerte a Filarmonicii din oraş.

Iubitorii circului vor avea ocazia să vadă vineri, pe pietonala din centrul Sibiului, două spectacole: de la ora 18.00 spectacolul „Circ pe ritm de samba” realizat în coproducţie Brazilia-Franţa, iar de la ora 18.45 pe pietonala din centrul Sibiului spectacolul francez „Făuritorul de vise”.

De la ora 21.45 pe scena din Piaţa Mare din centrul Sibiului va concerta Carla’s Dreams.

Cel mai aşteptat moment al primei zile de la FITS va fi spectacolul din Piaţa Mare, de la ora 22.30, „Zbor prin timp”. Este un spectacol amplu de teatru urban, care se joacă între cer şi pământ.

Scenografia inedită foloseşte maşini mari în mişcare, acţiunea desfăşurându-se pe trei scene diferite; platourile scenografice imense, în zbor, manevrate de o macara hidraulică automată, la 80 de metri de sol, dansul şi coregrafiile acrobatice creează un spectacol tridimensional. Un paralelipiped uriaş, parcurs de 600 de metri de cablu elastic, instalat pe o platformă rotativă cu motor, se transformă într-o cutie muzicală suprarealistă — Carillon.

Prima zi de la FITS se va încheia cu focuri de artificii.

Și cei de la Fringe au programat trei spectacole vineri. Programul se poate consulta pe site-ul sbfringe.ro. (Text: Agerpres, Foto: stiredesibiu.ro)