„Dorel din Anglia” a distrus un graffiti de 1,15 milioane de euro

Banksy has confirmed that he painted three spies near GCHQ in Cheltenham.

Celebrul graffiti „The Spy Booth”, al artistului britanic Banksy, a dispărut în timpul lucrărilor de reabilitare a casei pe care era pictat, au confirmat autorităţile locale citate de EFE.

Lucrarea a fost creată într-o noapte de aprilie 2014 de misteriosul autor pe zidul unei case de două etaje, din localitatea Cheltenham, la aproximativ 175 de kilometri vest de Londra.

Pictura realizată în jurul unei cabine telefonice reale înfăţişa trei spioni îmbrăcaţi ca în anii ’50, cu trenciuri, ochelari de soare şi pălării, şi cu microfoanele şi aparatură de înregistrare îndreptate spre cabină.

În acest graffiti, unul dintre cele mai cunoscute ale lui Bansky, artistul lua în derâdere programele guvernamentale de interceptare a cetăţenilor, având în vedere că sediul serviciului secret britanic GCHQ se află în această localitate, la doar 5 kilometri distanţă.

În februarie 2015, datorită popularităţii acestei opere, consiliul municipal al localităţii a aprobat protejarea graffiti-ului şi interdicţia de a fi mutat, fără ştirea autorităţilor. În pofida acestui aviz de protecţie, lucrarea a fost de multe ori vandalizată.

La începutul acestui an, proprietarii au scos la vânzare casa construită în secolul al XIX-lea pentru suma de 210.000 de lire (275.000 de dolari), iar în ultimele zile au apărut schele pentru realizarea lucrărilor de reabilitare. Graffiti-ul a fost distrus în timpul lucrărilor de renovare, a informat consiliul municipal din Cheltenham, fără a oferi alte detalii.

Municipalitatea a cerut proprietarului să realizeze lucrări de consolidare a faţadei, foarte deteriorată, pe care era realizat graffiti-ul. Numeroase fotografii difuzate de presa britanică prezentau faţada din care căzuseră multe cărămizi. Nici o urmă a celebrei lucrări, estimată de experţi la 1 milion de lire (1,15 milioane de euro), nu mai este vizibilă în fotografii. (Text: Agerpres, Foto: arttimes.co.za)