Doi fraţi sunt absolut normali ziua, dar paralizaţi noaptea

 Abdul Rasheed Shoaib Ahmed-01

Doi fraţi pakistanezi par că depind total de soare: ei au activităţi normale ziua, dar nu se pot mişca deloc noaptea, informează 20minutes.ch.

În fiecare seară începe un coşmar pentru o familie din Balucistan (sud-vestul Pakistanului), nu pentru că lui Abdul Rasheed (nouă ani) şi lui Shoaib Ahmed (13 ani) le-ar fi frică de întuneric, ci pentru că cei doi fraţi, activi în cursul zilei, sunt ca şi paralizaţi în timpul nopţii.

Corpurile le înţepenesc, scrie Indian Times, care arată că cei doi băieţi nu pot vorbi şi nu se pot mişca. Cum răsare soarele însă, ei îşi recapătă toate facultăţile.

În faţa acestui mister, comunitatea medicală pakistaneză nu ştie ce să spună. Javed Akram, profesor de medicină la Institutul pakistanez de Știinţe medicale, a declarat agenţiei Associated Press că nu ştie cum să explice simptomele celor doi fraţi, numiţi „copiii solari”.

„Luăm acest caz ca pe o provocare. Medicii noştri efectuează teste pentru a afla de ce copiii sunt activi ziua, dar nu pot deschide ochii, vorbi sau mânca după asfinţitul soarelui”, a spus el în cadrul unei vizite la spitalul din Islamabad unde sunt internaţi fraţii.

Analizele medicale au fost trimise în străinătate pentru examinări mai aprofundate. Cercetătorii iau şi mostre din sol şi din aer, în satul în care locuieşte familia copiilor, aflat aproape de Quetta (capitala provinciei Balucistan). Tatăl este văr primar cu soţia lui, iar doi din cei şase copii ai lor au murit în primii ani de viaţă, potrivit Al-Arabya. Ceilalţi copii în viaţă ai celor doi nu prezintă niciun simptom neobişnuit.

Abdul Rasheed Shoaib Ahmed-02

„Cred că fiii mei primesc energia de la soare”, spune tatăl, încercând să explice boala misterioasă a celor doi copii ai săi şi adăugând că ei trăiesc aşa de la naştere.

Autorităţile medicale au respins însă ideea conform căreia lumina solară joacă un rol în starea băieţilor, ţinând seama că Abdul Rasheed şi Shoaib Ahmed se pot mişca normal când se află într-o cameră întunecată sau când plouă.

Associated Press, care i-a văzut pe cei doi băieţi, îi descrie ca pe nişte copii activi, energici şi veseli în timpul zilei. Nesiguranţa legată de boala lor nu pare a-i îngrijora prea mult, ei rămânând optimişti în privinţa viitorului care îi aşteaptă: unul vrea să fie învăţător, iar celălalt, imam. (Text: Agerpres, Foto: AP)