Doi clujeni se pregătesc să cucerească vârful Manaslu din Himalaya (8.156 m)

Vasile Cipcigan

Doi alpinişti clujeni pornesc la sfârşitul acestei luni într-o expediţie ce are ca scop cucerirea vârfului Manaslu din Himalaya – 8.156 de metri, al optulea din lume privind înălţimea, ei estimând că ascensiunea finală ar putea avea loc în jurul zilei de 24 septembrie.

Unul dintre cei doi alpinişti, Vasile Cipcigan, şef formaţie la Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj, din cadrul Consiliului Judeţean, a explicat că ascensiunea finală a vârfului ar putea dura între 8 şi 12 ore, iar coborârea în jur de patru ore.

„Am lansat proiectul ‘Manaslu 8.156 m — Performanţă pentru Cluj 2016’ prin care ne propunem cucerirea vârfului Manaslu din Munţii Himalaya. Voi pleca din ţară împreună cu colegul meu Titus Crăciun în 30 august şi vom ajunge în tabăra de bază în 8 septembrie. Din tabăra de bază ascensiunea spre vârf depinde de vreme, sper ca în 23 — 24 septembrie să ne finalizăm aclimatizarea, iar în 24 septembrie vom fi pregătiţi să urcăm spre vârf. Vrem să ducem pe vârful Manaslu tricolorul României şi un fanion al Consiliului Judeţean Cluj. Pe durata ascensiunii, nu vom folosi şerpaşi şi oxigen suplimentar”, a spus Cipcigan, care este un experimentat alpinist, el apreciind că în acest fel „valoarea reuşitei cuceririi vârfului va creşte”.

Titus Crăciun, de profesie ziarist, a declarat că aceasta este prima sa expediţie pe care o face în afara ţării, precizând că demersul său este în egală măsură şi unul jurnalistic, dorind ca prin materialele pe care le va publica să contribuie la popularizarea alpinismului.

„Eu vreau în primul rând să scriu, să popularizăm alpinismul, voi face fotografii, voi filma. Vom avea un telefon prin satelit şi vom trimite sms-uri pentru updatarea unei pagini pe o reţea de socializare pe care am creat-o, pentru toţi cei care ne urmăresc. După ce ne vom întoarce, vom publica o carte despre această aventură”, a spus Tituts Crăciun.

Cei doi au început pregătirile pentru respectiva ascensiune în urmă cu peste un an de zile, ea incluzând atât pregătirea fizică, cât şi psihică sau logistică.

Cipcigan este şi iniţiatorul proiectului mai amplu „Șapte paşi pe acoperişul lumii”, demers ce s-a concretizat până în prezent în patru reuşite:  Elbrus (Europa) — 5.642 metri, McKinley (SUA) — 6.194 metri, Aconcagua (America de Sud) — 6.960 metri, Kilimanjaro (Africa) — 5.895 metri. De asemenea, Vasile Cipcigan a fost participant la expediţia Khan Tengri 2008, coiniţiator şi participant la proiectul „Expediţia Românească Manaslu 2013”.

Costurile expediţiei se ridică la aproximativ 9.000 de euro de persoană.

Manaslu (cunoscut şi drept Kutang) din masivul Gurkha, munţii Himalaya, este, ca înălţime, al optulea vârf al planetei (8.156 metri). Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care, în limba română, se traduce prin Muntele Spiritului. Muntele Manaslu are în componenţă trei vârfuri importante: Manaslu Nord — 7.157 metri, Manaslu Est — 7.992 metri şi Manaslu — 8.156 metri.

Toate aceste trei vârfuri au fost atinse şi sunt o atracţie şi o provocare pentru alpiniştii din toată lumea. Primii oameni care au reuşit să ajungă pe vârful acestui colos au fost japonezii Yuko Maki şi Tashio Imanishi, împreună cu nepalezul Gyalzen Norbu, la 9 mai 1956. Timişoreanul Horea Colibăşanu este primul român care a cucerit Manaslu, în anul 2006. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Vasile Cipcigan)