Dispută între SUA şi Brazilia pentru cel mai mare smarald din lume

smaraldUn smarald de 38 de kilograme, aflat în prezent la Los Angeles (SUA), este revendicat de Brazilia, care încearcă să îl recupereze. Litigiul a început în 2009, an din care mineri, negustori de pietre preţioase şi asociaţii din grupul american FM Holdings îşi dispută proprietatea asupra acestei incredibile pietre.

Un judecător din Los Angeles a decis luni, 30 martie 2015, că smaraldul „Bahia”, considerat de brazilieni cel mai mare din lume, va rămâne deocamdată în Statele Unite. El a respins o moţiune a Brasiliei care cerea suspendarea unui proces ce durează de şase ani şi vizează stabilirea proprietarului smaraldului descoperit în statul brazilian Bahia în 2001. Piatra preţioasă cântăreşte 38 de kilograme şi este evaluată la 400 de milioane de dolari.

Brazilia afirmă că smaraldul este o „comoară naţională” care aparţine patrimoniului brazilian, potrivit avocatului său, John Nadolenco. Însă judecătorul Curţii Supreme din Los Angeles, Michael Johnson, a subliniat că guvernul brazilian a întârziat mult în „a-şi manifesta interesul” faţă de această piatră excepţională.

Când justiţia era gata să dea un verdict, în luna septembrie a anului trecut, Brazilia a cerut anularea sau suspendarea procesului, iar autorităţile braziliene au început negocieri cu guvernul american pentru a obţine piatra. Judecătorul Johnson a arătat că nu canalele diplomatice sunt calea adecvată pentru rezolvarea litigiului, lăsând oficialităţilor braziliene posibilitatea de a formula o moţiune mai detaliată în care să îşi expună argumentele în favoarea repatrierii smaraldului.

De la descoperirea sa în 2001, excepţionala piatră preţioasă a trecut prin multe. Ea se află în prezent la biroul şerifului din comitatul Los Angeles, la care este în păstrare până la rezolvarea litigiului. Cotidianul Los Angeles Times a reconstituit drumul smaraldului. Minerii care l-au descoperit l-au dus la Sao Paulo, de unde a fost trimis în 2005 la un geolog din California.

Acesta l-a dus apoi la New Orleans, piatra dispărând apoi câteva săptămâni din cauza uraganului Katrina. A fost găsită în apă şi a ajuns în mâinile omului de afaceri Larry Biegler, care i-a anunţat dispariţia în 2009. În urma anchetei şerifului din Los Angeles s-a aflat că smaraldul se afla la Las Vegas, în posesia asociaţilor FM Holding. (Text: Agerpres, Foto: mickthejeweller.com.au)