Din respect pentru mediu, un singur duş pe săptămână

dus-igiena-ww

Pentru a evita să polueze, să consume electricitate şi să îşi strice pielea, ziaristul britanic specializat în probleme de mediu Donnachadh McCrathy face un singur duş pe săptămână.

El îşi aminteşte că şi atunci când era mic făcea baie săptămânal, ceea ce îi făcea uneori pe cei din jurul lui să strâmbe din nas din cauza mirosului perceput, scrie slate.fr.

Adult fiind, a luat acest obicei făcând un calcul simplu: un duş de 10 minute înseamnă 60 de litri de apă şi chiar de trei ori mai mult dacă duşul este mai sofisticat (masaj etc.). La o baie, cantitatea de apă se ridică la 80 de litri. Astfel, o familie de patru persoane care face duş zilnic consumă într-un an circa 25.000 de litri de apă, ceea ce înseamnă în Anglia peste 500 de euro plătiţi pentru electricitate.

„Duşul sau baia zilnică sunt groaznice pentru mediu şi pentru buzunar. Din acest motiv am revenit la obiceiul de a face un duş pe săptămână. Zilnic mă spăl în chiuvetă doar la axile şi părţile intime”, spune McCarthy.

El adaugă că prin duşuri se degajă 3,5 tone de CO2, în timp de, pentru a evita încălzirea climatică, o persoană ar trebui să emită doar o tonă de CO2 pe an.

Ultimul argument al ziaristului este că duşurile repetate strică pielea.

„Evident că făceam duş zilnic conform unor norme pe care nu mi le impusese nimeni mai degrabă decât din motive reale de igienă. Trebuie într-adevăr să ne spălăm des pe mâini, motivele fiind evidente. Însă pielea noastră se curăţă singură şi numai axilele, picioarele sau părţile intime pot degaja un miros neplăcut”, afirmă McCarthy.

Mulţi dermatologi afirmă de altfel că nu este deloc necesar un duş pe zi. Însă, cu cât duşurile sunt mai dese, cu atât nevoia de produse de igienă este mai mare, iar producătorii de astfel de articole nu au niciun interes să recomande un consum mai mic de apă.

În numeroase ţări însă, mulţi oameni nu se spală zilnic, aşa încât ziaristul de la The Guardian nu este singur. Un alt avantaj deloc de neglijat pentru el, în condiţiile în care a rărit atât de mult duşurile, este că a câştigat timp pentru alte activităţi . (Text: Agerpres, Foto: bobvila.com)