Dietoterapia răcelii

raceala

O dietă corespunzătoare are un mare impact în ceea ce priveşte rezistenţa şi recuperarea după o răceală, susţin nutriţioniştii.

Aşadar, în primul rând, este esenţial consumul de lichide: apă, ceai de plante şi sucuri de fructe şi legume cu toată pulpa adăugată, proaspăt stoarse. În acest fel, toxinele care au cauzat apariţia simptomelor pot fi îndepărtate mai repede. În acelaşi timp, cafeaua şi ceaiul negru trebuie evitate pentru că au efect diuretic şi deshidratează organismul, concentrând astfel toxinele”, precizează nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Un aliment benefic este broccoli, o legumă crucifer, care include în compoziţia sa un complex de nutrienţi cu potenţial efect antioxidant, anti-inflamator şi detoxifiant, fiind astfel un aliment imuno-stimulator şi un adevărat agent anticancerigen. Compoziţia sa nutriţională specială furnizează şi alte beneficii (protector cardiovascular şi al sănătăţii ochiului), făcându-l un aliment esenţial al oricărei diete echilibrate.

„Alimentele fermentate bogate în probiotice, în special chefirul, stimulează sistemul imunitar afectat de răceală. Probioticele sunt considerate acum elemente benefice sănătăţii umane, datorită faptului că echilibrează balanţa dintre bacteriile ‘bune’ şi cele care produc boli la nivelul sistemului nostru digestiv”, susţine nutriţionistul.

Peştele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne, atuurile acestuia fiind proteinele de calitate şi grăsimile cu valoare biologică ridicată – renumiţii acizi graşi omega 3, capabili să menţină sistemul imunitar optim funcţional.

Aceşti acizi graşi esenţiali se mai găsesc cu precădere în: seminţele de in, floarea soarelui, dovleac, rapiţă şi nuci.

Morcovul şi dovleacul sunt cele mai importante surse alimentare de beta-caroten, efectul acestui nutrient asupra sănătăţii fiind studiat clinic, organismul putând beneficia de protecţie împotriva radicalilor liberi, substanţe care distrug membrana celulară.

„Alimentele iuţi, cum ar fi piperul, muştarul iute, hreanul, pot fi consumate în cantităţi moderate, pentru că ele au efect de decongestionant nazal, favorizând drenajul mucozităţilor. Ceapa ajută la curăţarea congestiilor şi la eliminarea excesului de mucus la diverse niveluri în organism. Usturoiul, de asemenea, posedă numeroase proprietăţi terapeutice: îmbunătăţeşte activitatea globulelor albe, măreşte producţia de anticorpi, distruge ciuperci şi fungi, precum candida„, spune Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, dintre condimente, ghimbirul, turmericul, oregano, usturoiul, dar şi ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator.

Printre alimentele de evitat în perioada răcelii se numără laptele şi produsele lactate, existând studii clinice care arată că anumite componente ale laptelui determină eliberarea de histamine în organism, substanţă care contribuie la agravarea congestiei nazale.

Totodată, băuturile alcoolice trebuie interzise, pentru că deshidratează organismul, favorizează eliminarea vitaminei C din corp şi încarcă suplimentar ficatul deja extenuat de luptă cu toxinele bolii.

„În cazul în care apetitul este redus, consumul de alimente solide nu trebuie considerat prioritar, atâta timp cât se consumă lichide suficiente. Supele de zarzavat, salatele, soteurile de legume pot constitui variante de meniu pentru această perioadă. Grapefruit-ul este un fruct cu proprietăţi miraculoase în ceea ce priveşte tratarea răcelii. Are un conţinut mare de vitamina C şi ajută la detoxifierea ficatului. Și celelalte citrice sunt benefice, însă ele sunt prea dulci pentru a favoriza drenajul hepatic.

Nutriţioniştii recomandă ca grapefruit-ul să fie consumat în întregime, adică şi partea de pulpă albe sau roz amăruie, pentru că doar aşa se pot preveni răcelile şi întări sistemul imunitar. Grăsimile, brânza grasă, carnea şi produsele de patiserie trebuie evitate cât mai mult cu putinţă. Globulele albe (mai exact neutrofilele), care au rolul de a distruge viruşii, devin letargice şi nu pot apăra eficient organismul atunci când există aport de zahăr în dietă. Aşadar, dulciurile şi produsele zaharoase trebuie eliminate din dietă pe perioada răcelii”, a explicat nutriţionistul.

Potrivit acesteia, dieta trebuie să fie echilibrată, iar, dacă medicul consideră necesar, poate recomanda anumite suplimente de vitamine şi minerale.

„Astfel, vitamina A este un nutrient vital pentru membranele mucoaselor sistemului respirator pe perioada răcelii. Lisina, un aminoacid, are proprietăţi antivirale şi de aceea este de obicei recomandată. Vitamina B5 susţine funcţionarea adrenală, minimizează congestia nazală şi oboseală. Vitaminele B, în general, au rol anti-inflamator şi ajută la ameliorarea simptomelor răcelii. Vitamina C şi zincul ajuta la scurtarea duratei răcelii şi reduc severitatea simptomelor. Usturoiul şi echinaceea sunt plante de mare ajutor în caz de guturai”, a mai declarat Lygia Alexandrescu. (Text: Agerpres, Foto: immunophen.com)