Diego, ţestoasa sex-simbol care şi-a salvat specia de la extincţie

testoasa-diego

Are peste 100 de ani dar este „foarte activ din punct de vedere sexual”: Diego, ţestoasa mascul din arhipelagul ecuadorian Galapagos, a reuşit să-şi salveze specia de la extincţie, fiind tatăl a peste 800 de pui, relatează AFP.

„El a contribuit enorm la repopularea insulei Espanola unde trăiesc progeniturile sale„, a declarat pentru AFP Washington Tapia, consilier al Parcul Naţional din Galapagos (PNG) pentru prezervarea ţestoaselor.

Masculul din specia Chelonoidis hoodensis, cântăreşte aproximativ 80 de kilograme, are 90 de centimetri lăţime şi circa 1,50 metri lungime. El poartă numele grădinii zoologice din San Diego de unde a fost adus în 1976.

„Este un mascul de reproducere foarte activ sexual”, spune Washington Tapia despre Diego, care joacă rolul de sex-simbol printre ţestoasele endemice din acest arhipelag din Pacific, aflat la o mie de kilometri distanţă sud de Ecuador.

Diego are raporturi zilnice cu 6 femele, la centrul de creştere a ţestoaselor terestre din PNG situat în Puerto Ayora, capitala Insulei Santa Cruz, una din principalele insule ale arhipelagului Galapagos.

Este masculul dominant printre cei însărcinaţi cu repopularea Insulei Espanola situată în sudul arhipelagului, unde au fost recensate în urmă cu peste 50 de ani două ţestoase mascul şi 12 femele din această specie. Era vorba atunci de ultimii supravieţuitori nativi ai insulei.

Comunitatea ştiinţifică nu îşi închipuia în ce măsură acest exemplar venit din altă parte va contribui la salvarea speciei sale.

„Surpriza a venit acum şase ani când am făcut un studiu genetic: am descoperit că Diego era tatăl a circa 40% din ţestoasele repatriate în Insula Espanola”, a explicat Washington Tapia.

În total, circa 2.000 de ţestoase au fost astfel „redate” micii insule care poate acum să afirme ferm că specia nu mai este în pericol de extincţie.

Diego este este contra-exemplul perfect al lui George, singurul exemplar din specia Chelonoidis abigdoni, care a refuzat să se reproducă în captivitate, pe Insula Pinta. Supranumit ‘George singuraticul’, el a murit în 2012 la peste 100 de ani. (Text: Agerpres, Foto: phys.org)