Desenele lui Dan Perjovschi pe singurul „ziar orizontal” din România

 Dan Perjovschi-04

Unul dintre cei mai apreciaţi artişti vizuali români pe plan internaţional, Dan Perjovschi, şi-a propus „să desfacă realitatea” din Europa de după atentatele de la Bruxelles (Belgia) „în bucăţele care să nu amplifice ura”, ce vor fi aşezate sub formă de desene, pe singurul „ziar orizontal” din România, zidul Teatrului Naţional „Radu Stanca” de la Sibiu.

Perjovschi a declarat că urmează ca, la începutul lunii aprilie, să deseneze în „ziarul orizontal” de la Sibiu, ceea ce acum publicul poate vedea doar pe pagina sa de socializare.

Cuvântul „frica” scris cu majuscule şi silueta unui om spânzurat la finalul cuvântului este doar unul din desenele pe care artistul le-a publicat marţi, în ziua atentatelor de la Bruxelles, pe pagina sa de facebook şi care a trezit deja reacţia a sute de cititori.

Dan Perjovschi-02

Dan Perjovschi a desenat şi ceea ce simte şi faţă de ISIS, gruparea teroristă, autoarea atentatelor din Belgia.

„Trebuia să am o opinie pentru că este o situaţie foarte gravă, grea. Vroiam să dau un sens grafic, să temperez un pic din ură. Imediat când este o dramă din asta, imediat se caută vinovaţii. Vine o reacţie foarte violentă împotriva violenţei. (…) Deocamdată soluţiile care sunt, nu sunt satisfăcătoare. Eu constat nişte lucruri. (…) Până la urmă este o crimă ce s-a întâmplat. Încerc să desfac realitatea în bucăţele care să nu amplifice ura„, explică artistul.

Dan Perjovschi-01

Dan Perjovschi, iniţiatorul primului festival internaţional de artă stradală din Sibiu, este renumit prin felul său unic în care reuşeşte să-şi contureze mesajele, după anumite evenimente.

„Je suis Charlie” şi „Je suis Charlie et Ahmed” sunt doar două dintre mesajele de solidaritate postate anul trecut, de artist, pe zidul Naţionalului sibian.

Dan Perjovschi-03

Cunoscut atât în ţară, cât şi în străinătate pentru lucrările sale, Dan Perjovschi se autodefineşte ca fiind altceva decât un caricaturist, mai mult decât un gazetar, ci un artist-ziarist care exprimă cu creionul diferite idei şi provocări.

Ultima distincţie primită de artist a fost premiul special ce i s-a acordat în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural 2016. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com / Perjovschi Dan)