Descoperă România cu Peter Hurley (video-documentar)

descopera-romania

Nu e doar o călătorie, nu e doar o aventură, aşa cum Peter Hurley nu e doar un străin venit pe meleaguri româneşti. Un irlandez, care iubeşte această ţară, a plecat în 2012, pe jos, de la Săpânţa până la Muzeul Ţăranului Român din Capitală.

A scris mai apoi o carte despre oamenii care l-au primit şi l-au omenit fără să-i ceară nimic la schimb. În drumul său, pas cu pas, Peter Hurley descoperă ce înseamnă România reală, ţara care l-a primit cu braţele deschise. Irlandezul a reluat călătoria alături de echipa Agerpres Video.

După 15 ani lucraţi în publicitate, timp în care a promovat tot felul de bunuri către români, irlandezul, stabilit în ţara noastră, a hotărât să promoveze de-acum românilor, bunul numit România! Povestea lui Peter Hurley, care la vârsta de 26 de ani s-a mutat în România, este simplă. Peter Hurley a plecat, pe jos, din Săpânţa, până-n Bucureşti şi ne spune astfel povestea magică a acestei ţări.

Făcând un drum ca un pelerinaj, el descoperă la hotarul dintre Occident şi Orient, chiar rostul vieţii sale aici. „Descoperă România cu Peter Hurley” nu este doar un film, ci o poveste ce poate fi a oricui şi-a fiecăruia dintre noi.

„Aici m-am găsit şi pe mine şi pe parcursul anilor, m-am întâlnit, din ce în ce mai mult, cu oamenii care m-au impresionat foarte mult prin poveştile lor, prin felul lor de a fi, prin felul în care lucrează. (…) Pe parcursul anilor, ajungi la nişte concluzii despre viaţă, despre un loc. Am văzut România o ţară foarte valoroasă, care a păstrat miraculos, aproape, poziţia ei, felul, limba, portul, conceptul. E aproape miraculos că există astăzi o ţară numită România în partea aceasta a Europei. Toate etniile şi popoarele care locuiesc aici, care împreună fac un concept important, un exemplu, un model pentru noi toţi. După primii 15 ani am ajuns la un moment în viaţă în care m-am decis: vreau să fac ceva pentru acest concept, să-l înţeleg mai bine eu, pentru că până acum 15 ani am stat aproape exclusiv în Bucureşti, după care am început să îmi pun această întrebare: care este motivul pentru care România este o ţară atât de atrăgătoare pentru mine, cel puţin? Aşa am început să caut esenţa şi, în scurt timp, am ajuns în România rurală„, spune irlandezul stabilit în România.

Descoperirea României înseamnă drumul pe care Peter Hurley îl face pentru că vrea să afle cât mai mult, este o călătorie prin care speră să capete acces la o cunoaşterea tot mai adâncă a legilor şi a voinţei care conduc de mii de ani aceste locuri. Peter Hurley a plecat pe jos din Săpânţa, hotarul dintre două lumi, din unicul colţ de lume în care moartea s-a convertit în stare de veselie, către Bucureşti.

Și-a propus să simtă pe propria-i piele dacă românii care, zic ei, trăiesc în Grădina Maicii Domnului, dar nu s-au sfiit să-l dea umanităţii pe Dracula, îl vor primi şi îl vor omeni, aşa cum se spune. Eroul nostru a vrut să afle dacă proverbiala ospitalitate este la locul ei sau nu este decât un element de marketing!

„Eu cred că rădăcinile mele sunt de aici. Mi-am pus întrebarea: de ce este important un sat? Să avem sate vii? Pentru că de aici a început totul„, spune Peter Hurley.

În drumul său, deloc uşor, nu puţini au fost oamenii care l-au hrănit şi l-au găzduit pe Peter, fără niciun fel de pretenţie. Câteva sute de kilometri, multe discuţii cu miez, prietenii legate pe viaţă, oameni şi fapte, locuri în care faptele spun mai mult decât vorbele, toate acestea l-au întărit pe Peter Hurley în pariul său de a străbate drumul dintre Săpânţa şi Muzeul Țăranului Român, din Bucureşti. Multe zile şi nopţi l-au găsit în vieţile şi în casele unor oameni atât de diferiţi, cu meserii, temperamente şi obiceiuri diverse, dar asemănători într-un singur loc. Un loc comun, numit, simplu, omenie.

Fost viceconsul onorific al Irlandei la Bucureşti, producător al celui mai important festival intercultural de tradiţii de la noi din ţară, „Lungul Drum spre Cimitirul Vesel”, Peter Hurley a descoperit la pas acea Românie rurală pe care, la început, doar o intuia. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor pentru efortul de a promova datinile din ţara noastră, un irlandez a finalizat un drum pentru că a vrut să afle. Și a aflat, în primul rând, despre sine.

De-acum, Petru Hurley are acces la toate acestea. Și află pe propria-i piele ceea ce a citit, în trecere, gravat pe zidurile unei biserici: „Viaţa este o condiţie necesară pentru a exista, dar insuficientă pentru a fi. Fă-ţi datoria şi vei afla cine eşti!”

Documentarul video integral, subtitrat în limba engleză, poate fi vizionat pe pagina de Facebook a agenţiei — https://goo.gl/mTyED2, precum şi pe canalul youtube — https://goo.gl/MKm446. (Text: Agerpres, Foto: captura video, Video: agerpres.ro)