Dem Rădulescu a fost boxer de performanţă

dem-radulescu-02

Actorul Dem Rădulescu s-a născut la 21 septembrie 1931, la Râmnicu Vâlcea. A absolvit liceul în oraşul natal. În tinereţe, a practicat sportul de performanţă, luptând în ringul de box la categoria mijlocie. Fascinat de teatru şi de film, a ales însă cariera actoricească.

În 1954, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, ca bursier pe toată perioada studiilor. A debutat, în acelaşi an, la Teatrul Naţional din Bucureşti, căruia i-a rămas fidel toată viaţa. A mai avut colaborări cu Teatrul Bulandra şi cu Teatrul de Comedie.

În 1956, a câştigat premiul I pentru interpretare, cu piesa ”Steaguri pe turnuri”, la un concurs pentru tineri actori, prilej cu care a fost remarcat de Sică Alexandrescu.

Dem Rădulescu, cunoscut încă din adolescenţă sub porecla ”Bibanu”, a creat zeci şi zeci de roluri, îndeosebi de comedie, în teatru, film, radio şi televiziune, fiind unul dintre cei mai populari actori, iubit de publicul larg de toate vârstele şi categoriile, aplaudat pentru verva sa comică originală.

În teatru, s-a remarcat prin seriozitatea abordării rolurilor de comedie, întruchipând personaje în piese de I.L.Caragiale (”O scrisoare pierdută” — Caţavencu, Farfuridi, Cetăţeanul turmentat, ”Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, ”D’ale Carnavalului”), Mihail Sebastian, Aurel Baranga (”Siciliana”, jucată de 1.600 ori), Maiakovski (”Ploşniţa”), Bernard Shaw, Shakespeare, Haşek (”Soldatul Sveik”) etc.

A jucat, de asemenea, în numeroase producţii cinematografice. Primele filme în care a fost distribuit au fost ”Secretul cifrului” (1959, regia Lucian Bratu) şi ”Telegrame” (1959, regia Aurel Miheles, Gheorghe Naghi), conform volumului ”1234 cineaşti români” (Editura Știinţifică, Bucureşti, 1996). Au urmat zeci de alte filme, dintre care amintim: ”Un surâs în plină vară” (1963), ”Serbările galante” (1965), ”Brigada Diverse în alertă / B.D. în alertă” (1971), ”B.D. la munte şi la mare” (1971), ”Veronica” (1972), ”Explozia” (1972), ”Serenadă pentru etajul XII” (1976), ”Premiera” (1976), ”Eu, tu şi Ovidiu” (1977), ”Expresul de Buftea” (1978), ”Grăbeşte-te încet” (1981), ”Saltimbancii” (1981), ”Șantaj” (1982), ”Secretul lui Bachus” (1984), ”Primăvara bobocilor” (1985), ”Conu Leonida faţă cu reacţiunea” (TV) (1985), ”Cucoana Chiriţa” (1986), ”Chiriţa la Iaşi” (1987) ş.a.

dem-radulescu-03

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967), ”pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Ca profesor la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, a contribuit, graţie talentului său pedagogic şi bogatei sale experienţe creatoare în activitatea didactică, la formarea a zeci de tineri actori valoroşi.

A fost căsătorit cu actriţa Adriana Șchiopu. Fiica lor, Irina Rădulescu, este actriţă la Teatrul Mic.

Dem Rădulescu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 2000 şi a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, pe Aleea Actorilor.

Fiica actorului Dem Rădulescu, Irina, susţine un discurs la ceremonia omagială de decernare postum a unei stele actorului Dem Rădulescu, în Piaţa Timpului (Bucureşti, 27 martie 2016)

În 2010, i-a fost conferit post-mortem titlul de cetăţean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea, iar la 27 martie 2016, a fost omagiat şi a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. (Text: Agerpres, Foto: cinemagia.ro , Video: youtube.com)