Prăjitură cu bulion, prăjitură cu dulceaţă sau cu mere, cornuleţe sau negrese sunt câteva deserturi de post uşor şi simplu de preparat, care pot fi rapid făcute acasă de orice gospodină, chiar şi de cele novice în domeniul gastronomic. Doamna Istina Purcel, din satul Căpîlna de Jos, de pe Tîrnava Mică, ne-a dezvăluit câteva astfel de reţete adunate de-a lungul timpului din diverse surse.
„Extrem de delicioasă, prăjitura cu bulion, pentru care avem nevoie de puţine ingrediente, necesită un timp scurt de preparare. Astfel, o linguriţă de amoniac alimentar se dizolvă într-o cantitate de zece linguri de bulion, după care se adaugă zece linguri de ulei, zece linguri de zahăr, zeamă de la o lămâie şi făină cât cuprinde pentru un aluat potrivit. Acesta se împarte în trei bucăţi, iar cele trei foi se coc pe dosul tăvii. După ce scoatem de la cuptor, între foi se pune dulceaţă, iar prăjitura este numai bună de mâncat”, ne-a declarat Istina Purcel.
O altă prăjitură de post care necesită puţine ingrediente şi care se face rapid este cea de mere.
„Pentru aceasta avem nevoie de o cană de zahăr, o cană de morcov ras şi una de mere rase prin răzătoarea mare, o jumătate de ceaşcă de ulei şi o jumătate de litru suc de compot, de orice fel. Se adaugă trei căni de făină, o jumătate de cană cu stafide, o linguriţă bicarbonat stins cu zeamă de lămâie şi puţin praf de copt amestecat cu făină. Toate ingredientele se amestecă într-un castron, după care aluatul rezultat se toarnă în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se dă la cuptor, la foc potrivit„, a explicat gospodina din Căpîlna de Jos. Prăjitura se poate glazura cu ciocolată de menaj, de post, ne-a mai spus aceasta.
Doamna Istina Purcel ne-a explicat şi cum se fac cornuleţele de post.
„Se amestecă şi se frământă 280 de grame făină, 210 grame de margarină, 100 grame de nucă măcinată şi 100 grame de zahăr. Se ia aluat cât o nucă şi se modelează prin rulare între palme, îndoind capetele. Toate cornuleţele se pun apoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, care se dă la cuptor, la foc mediu. După ce luăm de la cuptor, pudrăm cornuleţele cu zahăr praf”, a declarat aceasta.
O altă reţetă de desert de post pe care ne-a prezentat-o Istina Purcel este aceea a prăjiturii cu dulceaţă, un fel de negresă, pentru care avem nevoie de un borcan de dulceaţă, un borcan şi jumătate de apă, o lingură de bicarbonat stins cu lămâie, coajă rasă de lămâie, nucă sau stafide, o cană de zahăr, un pahar de ulei şi făină cât cuprinde. Toate se amestecă cu telul, iar compoziţia se dă apoi la cuptor, de asemenea la foc mediu. Înainte de a se răci, prăjitura se poate decora cu ciocolată de menaj.
O reţetă asemănătoare, dar care necesită doar patru linguri de dulceaţă şi are în plus în componenţă cacao, ne-a făcut-o cunoscută o altă gospodină dintr-un sat de pe Tîrnave, din Mihalţ, doamna Maria.
„Se amestecă o cană de apă, o cană şi jumătate de ulei, o cană de zahăr, două căni de făină, o lingură de bicarbonat de amoniu stins cu zeamă de lămâie, trei linguri de cacao, patru linguri de dulceaţă şi un vârf de cuţit de sare. Materialul obţinut se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se pune la cuptor”, ne-a dezvăluit reţeta aceasta.
Tot ea ne-a prezentat o altfel de reţetă de cornuleţe de post.
„Se frământă trei pahare de apă, trei pahare cu apă călduţă, un pahar cu vin alb, un vârf de cuţit de sare, drojdie cât o măslină, coaja de la o lămâie şi făină cât cuprinde. Se pune la dospit, iar după o oră se întinde aluatul şi se fac cornuleţele, care se dau la cuptor, nu înainte de a le umple cu dulceaţă”, ne-a explicat modul de preparare doamna Maria.
Gospodina din Mihalţ ne-a mai spus cum face ea prăjitura cu mere, tot de post, pentru care avem nevoie, pentru foi, de un pahar de ulei, un pahar de zahăr, o linguriţă de bicarbonat stins cu oţet sau cu lămâie, un pahar de apă sau apă minerală şi făină cât cuprinde. Se întinde în tavă mai întâi o foaie, peste care presărăm un strat de griş, apoi unul de mere rase, amestecate cu zahăr şi scorţişoară, şi, din nou, o foaie. Prăjitura este astfel numai bună de dat la cuptor.
Toate aceste reţete au ceva în comun: sunt de post, sunt fără aditivi, cu puţine ingrediente, care se găsesc oricând în bucătăria fiecăruia dintre noi, sunt uşor şi rapid de preparat şi, mai ales, sunt extrem de gustoase. (Text: Agerpres, Foto: googleit.ro)