Decoraţia regală ”Nihil Sine Deo”

Nihil Sine Deo

Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” a fost instituită la data de 30 decembrie 2009, prin ordinul Regelui Mihai I, şeful Casei Regale a României.

Distincţia poate fi acordată personalităţilor marcante din domeniul social, ştiinţific, educaţional, cultural, spiritual, economic, politic şi militar, care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanţă de înalt nivel. De asemenea, decoraţia poate fi acordată şi ambasadorilor sau foştilor ambasadori români sau străini, care au adus un aport incontestabil relaţiilor României cu lumea, precum şi unor instituţii sau organizaţii.

Decoraţia „Nihil Sine Deo” se poate acorda unui număr de maximum 200 de personalităţi în viaţă, cetăţeni români şi străini, în acest număr fiind incluse şi instituţiile sau organizaţiile cărora le este conferită decoraţia.

Realizată din bronz şi email alb, decoraţia este de formă ovală şi are în partea de sus coroana regală. Pe avers, se află efigia Regelui Carol I, cu inscripţia „Carol I, Rege al României”, iar în partea de jos, pe emailul alb, se află inscripţia circulară „Nihil Sine Deo”. Pe revers, se află stema regală a României, cu inscripţia „1866-2010”. Panglica este de culoare roşie, având pe margini două dungi subţiri galben-aurii, iar pe mijloc dungi albastre, albe şi negre.

Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” a fost conferită unui mare număr de personalităţi din România şi din străinătate, precum şi unor instituţii.

Astfel, spre exemplu, la 13 septembrie 2010, regele Mihai I a conferit, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta, decoraţia regală „Nihil Sine Deo” Iolandei Balaş-Soter, lui Ivan Patzaichin şi lui Cristian Țopescu, pentru merite deosebite aduse sportului românesc. De asemenea, regele Mihai I a decorat o serie de personalităţi din România, Europa şi SUA, cu ocazia zilei sale de naştere, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatului Elisabeta la 27 octombrie 2011. Cu această ocazie, Victor Ciorbea, Ilie Năstase, Mihai Șora şi Guy Pochelon, membru al Consiliul Regal, consilier privat al majestăţii sale regele, au primit această decoraţie.

Actorul Ion Caramitru, director general al Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, a primit, de asemenea, decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, distincţia fiindu-i înmânată de principesa Margareta a României, la 18 aprilie 2012, la Palatul Elisabeta.

La 11 mai 2012, regele Mihai a decorat, la Palatul Elisabeta, mai multe personalităţi ale vieţii politice, diplomatice şi culturale, cu prilejul manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Regalităţii. Cu acest prilej, academicianul Cristian Hera şi Călin Popescu-Tăriceanu au primit decoraţia regală „Nihil Sine Deo”. Călin Popescu-Tăriceanu a fost decorat pentru activitatea guvernamentală şi politică în slujba integrării României în UE, a relansării economice şi financiare a ţării şi a profesionalizării instituţiilor statului. Academicianul Cristian Hera a fost decorat pentru că a făcut România cunoscută în întreaga lume, pentru talentul şi profesionalismul său în domeniul ştiinţei solurilor şi al agriculturii de înaltă specialitate, pentru demnitatea şi corectitudinea care l-au caracterizat în funcţiile de conducere deţinute în organizaţiile ştiinţifice internaţionale.

Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” a fost înmânată şi marilor maestre ale artei lirice Eugenia Moldoveanu şi Maria Slătinaru Nistor, dirijorului Horia Andreescu, scriitorilor Ana Blandiana şi Romulus Rusan şi omului politic Marian Petre Miluţ, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta, la 24 octombrie 2012.

Principesa Margareta a decorat, la 28 februarie 2013, la Castelul Peleş din Sinaia, mai multe personalităţii ale lumii culturale şi sociale, Victor Rebengiuc primind cu acest prilej decoraţia „Nihil Sine Deo”. Tot în 2013, decoraţia a fost conferită Societăţii Române de Radiodifuziune, în cadrul unei ceremonii oficiale care avut loc în ziua de 12 mai, la Palatul Elisabeta.

Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES i-a fost acordată, la 26 martie 2014, de Casa Regală a României, în cadrul unei ceremonii ce s-a desfăşurat la Castelul Peleş din Sinaia, decoraţia ”Nihil Sine Deo”, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

Mai multe personalităţi ale vieţii publice au fost decorate, la 23 octombrie 2014, de principesa Margareta, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Castelul Peleş din Sinaia, cu ocazia aniversării regelui Mihai, la împlinirea vârstei de 93 de ani. Cu acest prilej, mitropolitul Andrei al Clujului a primit decoraţia regală ”Nihil Sine Deo”. Tot în 2014, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a primit, în ziua de 2 decembrie, la Palatul Elisabeta, această decoraţie, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfiinţare.

Între instituţiile cărora le-a fost conferită, în 2015, decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, se numără Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” şi Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Iaşi. (Text: Agerpres, Foto: romaniaregala.ro)