Declarat nevinovat după 23 de ani de închisoare

arest

Un chinez care a petrecut 23 de ani în închisoare după ce fusese declarat vinovat pe nedrept de crimă şi incendiere, a cerut la mijlocul acestei săptămâni daune de 9,66 milioane de yuani (aproximativ 1,48 milioane dolari SUA), informează agenţia Xinhua.

Conform unei înştiinţări remise joi agenţiei de presă de către de avocatul fostului acuzat, Chen Man, în vârstă de 53 de ani a depus cererea la Tribunalul Superior al Poporului din provincia Hainan, din sudul Chinei.

Documentul include solicitarea a 1,85 milioane de yuani pentru privarea de libertate personală, 3,71 milioane de yuani pentru pierderea locului de muncă, trei milioane de yuani pentru traume psihologice, un milion de yuani pentru acoperirea costurilor legale şi 100.000 de yuani pentru costurile medicale.

El a solicitat, de asemenea, obţinerea de scuze publice din partea instanţei de judecată pentru a-l ajuta să-şi reabiliteze numele, a precizat Chen.

Un oficial anonim al instanţei a declarat pentru agenţia Xinhua că încă nu a primit cererea în dimineaţa zilei de joi. „Când o vom primi, ne vom ocupa de ea cu atenţie, în conformitate cu legile”, a spus el.

Chen Man a fost eliberat luna trecută din închisoarea Meilan din provincia Hainan.

El a fost arestat la sfârşitul anului 1992 şi a fost condamnat la moarte în noiembrie 1994, cu o amânare de doi ani a executării pedepsei, de către Curtea Populară Intermediară din oraşul Haikou.

Procuratura locala a considerat că sentinţa era „prea uşoară” şi a cerut ca Chen să fie executat. Cererea a fost respinsă de Tribunalul Superior al Poporului din provincia Hainan în anul 1999, care a demarat recursul la acest proces care s-a derulat pe parcursul a 16 ani, precizează agenţia Xinhua. (Text: Agerpres, Foto: yihr.rs)