„Dacii” din Ighiu au câştigat întrecerile organizate duminică, 26 iunie, în Festivalul Cetăţilor Dacice, desfăşurat în premieră la Cugir, vechea aşezare antică Singidava, după ce au obţinut victoria în şase din cele zece probe, decatlon la care au participat reprezentanţi din cele cinci localităţi din Alba în care odinioară au fost cetăţi dacice.
„Decatlonul Dacic” a presupus: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul Cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier, Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din Cetate şi Cărăuşii Cetăţii, întreceri la care au concurat cinci echipe din Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu şi Săsciori. S-au impus, cu şase victorii, cei din Ighiu, pe următoarele poziţii clasându-se cei din Cetatea de Baltă, Cricău, Săsciori şi Cugir.
„Întrecerile dacice reprezintă latura sportivă a Festivalului Cetăţilor Dacice, fiind o competiţie inedită şi unică între „voinicii daci” din cele cinci cetăţi de pe raza judeţului Alba. Probele de forţă, îndemânare şi bărbăţie sunt inspirate din modul în care, în vechime, îşi testau dacii forţele şi sunt aşteptate de toţi cei care vin an de an la festival. Și la această ediţie, „voinicii daci” din cele cinci echipe au făcut un adevărat spectacol în arenă şi, indiferent dacă sunt învinşi sau învingători, cu toţii merită felicitări pentru modul în care duc mai departe aceste tradiţii ale strămoşilor daci”, a declarat directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Daniela Floroian, citată într-un comunicat.
Întrecerile au fost urmate de o serie de cascadorii ecvestre realizate de trupa „Vulturii Carpaţilor”, coordonată de Dan Motanu.
Și „Puii de daci” din cele cinci aşezări s-au întrecut sâmbătă, în cea de-a doua zi a festivalului, într-o competţie de cunoştinţe despre istoria dacilor, o replică a „Decatlonului”, la care au participat echipele de adulţi. Concursul s-a desfăşurat pe Dealul Cetăţii din Cugir, locul unde, în vechime, se ridica cetatea dacică Singidava, şi la el au participat cinci echipe de elevi de la şcoli reprezentând „fiecare cetate dacică”. Întrecerea a fost câştigată de „puii de dac” din Cugir, urmaţi de echipele din Săsciori, Cetatea de Baltă, Cricău şi Ighiu. Copiii au primit premii constând în diplome şi cărţi de istorie.
În cinstea lor, a fost organizat un „asediu” al cetăţii dacice Singidava. La recrearea asediului cetăţii au participat trupele Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF.
Ajuns la cea de-a X-a ediţie, Festivalul Cetăţilor Dacice, cel mai important de acest gen din România, a cuprins, timp de trei zile, un program divers, cu evenimente culturale şi ştiinţifice, cascadorii ecvestre, ateliere antice, concerte în aer liber, mii de spectatori participând sâmbătă seara la spectacolul susţinut de trupa Phoenix.
Festivalul este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Organizatorii festivalului au fost CJ Alba, Primăria Cugir, Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba. (Text: Agerpres, Foto: Centru de cultura augustin bena alba iulia)