Dealul Dragonului din Iquique, cea mai mare dună urbană din lume

Dealul Dragonului1

Cerro Dragon sau Dealul Dragonului este o dună de nisip enormă, de aproximativ 4 km lungime, situată în apropiere de litoralul oraşului Iquique din Chile.

Dealul Dragonului2

Cu înălţimea cuprinsă între 150 şi 500 de metri, este cea mai mare dună de nisip urbană din lume; numai dunele din Sahara sunt mai mari. Duna este amplasată pe o stâncă îngustă cu înălţimea de 150 de metri, care formează o bariera naturală pentru mare.

Dealul Dragonului4

Dealul Dragonului3

Se crede că Dealul Dragonului s-a format în urmă cu 20.000 de ani, în timpul ultimei ere glaciare, când marea acoperea încă 100 de metri din uscat, iar ţărmul era expus la eroziune şi depunere de vânt. Astăzi, duna reprezintă una dintre cele mai caracteristice peisaje ale Iquique, fiind vizibilă din întregul oraş.

Dealul Dragonului6

Dealul Dragonului5

În 2005, Dealul Dragonului a fost desemnat Sanctuar Natural, cu intenţia de a proteja formaţiunea geologică de acţiunea umană, în special de dezvoltatorii urbani.

Dealul Dragonului7

Din păcate, desemnarea a avut un efect redus. Locuitorii oraşului folosesc locul pentru a arunca gunoiul. De asemenea, locul este frecventat mai ales de cei care se lansează cu parapanta şi de iubitorii de nisip.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com)