Dănuţă Stan, meşterul popular celebru pentru măştile pe care le realizează

Danuta-Stan

Dănuţă Stan este unul dintre cei mai apreciaţi meşteri populari din Botoşani, iar măştile pe care le confecţionează au ajuns în toate colţurile ţării, dar şi la numeroase expoziţii din lume.

Artistul, care la vârsta de 60 de ani realizează măştile care arată „părţile hidoase ale naturii umane”, face totul din plăcere, după o „reţetă” preluată, acum peste jumătate de secol, de la mama sa, potrivit obiceiurilor din zona Ibăneşti.

Măştile specifice sărbătorilor de iarnă sunt realizate exclusiv din „ingrediente” naturale, începând de la blana de oaie până la cornul de bovină sau dinţii de porc.

Toată viaţa a fost şofer, însă în urmă cu 14 ani a fost concediat şi, pentru că nu şi-a mai găsit de muncă, s-a apucat de confecţionat măşti. Ştia să facă acest lucru de mic, dar în 2000 s-a dedicat total pasiunii sale.

„De măşti m-am apucat din 2000. Până atunci, făceam la prieteni, la colegi, la neamuri. În 2000, când am terminat cu serviciul, am zis că nu merită să stau pentru un salariu de 600 de lei şi m-am apucat de confecţionat măşti. Nu se câştigă, dar măcar o fac cu plăcere”, spune meşterul popular.

Nicio mască nu seamănă cu cealaltă, ci sunt create după „felul gândirii” artistului. O mască râde, alta este tristă, una este de femeie, alta de bărbat, una de tânăr, alta de bătrân, una cu mustaţă, alta fără, una gri, alta neagră.

„Fac o babă, fac un moşneag. Am făcut şi o punkistă. Fiecare mască are treaba ei. Sunt 100% naturale şi sunt unice. Măştile se lucrau rustic şi eu merg tot pe rustic, merg pe principiul pe care îl ştiu eu. Totul fac din plăcere. Cântă muzica populară şi eu lucrez. Când mă supăr pe ele, că mă mai înţep cu acul, le mai arunc, dar mă întorc la ele”, susţine Dănuţă Stan.

masti-Botosani

Fiecare dintre măştile sale are un cost de minimum 100 de lei, iar artistul nu reuşeşte să le vândă cu mai mult de 150 de lei.

Meşterul este trist că nu a găsit, până acum, pe nimeni care să îi moştenească pasiunea. El nu are copii, iar nepoţii săi nici nu vor să audă de asta, pentru că „i-a înnebunit internetul”. Încearcă să predea lecţii copiilor de la diferite şcoli, însă pentru aceştia atracţia este doar de moment.

„Ceea ce apreciez eu la meşterul popular Stan Dănuţă este că se raportează la maniera tradiţională căreia îi aparţine, respectiv la micro-zona Ibăneşti. În momentul în care un meşter popular nu alterează ceea ce a învăţat este de apreciat. Măştile arată ascunzişurile fiinţei umane, părţile hidoase ale naturii umane, invitând de asemenea la corectarea noastră interioară”, afirmă Margareta Mihalachi, etnograf în cadrul Centrului Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Botoşani.

Tot el face opinci tradiţionale din piele de porc cu care îi place să se încalţe de fiecare dată când participă la un eveniment major sau la un târg la care este invitat. Opincile fac parte din ţinuta sa populară de care nu se desparte niciodată. De altfel, artistul are acasă nu mai puţin de cinci costume populare.

Măştile lui Dănuţă Stan au fost expuse, în această primăvară, la Veneţia, în cadrul unei expoziţii organizate de Asociaţia Romeni in Veneto, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani.

Pe lângă măşti, Dănuţă Stan este pasionat de confecţionarea căpriţelor, căiuţilor sau a capului de urs. An de an, el convinge tinerii din sat să facă „bandă” şi să meargă la urat din casă în casă. El este cel care le asigură costumele tradiţionale, cel care îi învaţă să danseze, dar şi cel care suportă toate costurile de organizare. (Text: Agerpres, Foto: monitorulbt.ro, agerpres.ro)