Daniela Adam, învăţătoarea îndrăgostită de folclor şi portul tradiţional

Daniela-Adam

Îi e drag să asculte oamenii de la ţară, înţelepţi, curaţi, cu poveştile lor simple şi tulburătoare. I-a plăcut dintotdeauna să stea cu ei la taclale, să le calce pragul, să fure cu privirea tot tezaurul adunat prin casele lor.

Aşa a început totul pentru Daniela Adam, o învăţătoare din Vaslui îndrăgostită iremediabil de arta populară şi de tradiţiile româneşti. Soţul său, Costel Adam, directorul Căminului Cultural din comuna Soleşti, om discret şi cuminte, dar hotărât şi implicat atunci când vine vorba de profesie, i-a insuflat dragostea pentru valorile tradiţionale şi aşa a pornit o poveste frumoasă, în slujba folclorului românesc.

În anul 2004, Daniela Adam era director la Școala „Ion Agarici” din comuna Muntenii de Sus. A început atunci să facă cercetare şi studiu pe linie de folclor, văzând că în comună există o atât de variată paletă de tradiţii.

„Totul a pornit de la un dans popular, ‘Rândurile’, dans pregătit cu drag şi cu care participam la diverse festivaluri. M-am apropiat de copiii din ansamblu, am pătruns în casele lor, le-am cunoscut bunicii şi străbunicii şi am văzut bogăţia tradiţiilor populare din zonă. M-am gândit atunci că toate aceste lucruri trebuie păstrate şi mai ales arătate şi altora’, povesteşte Daniela Adam.

Sălăşluind în casele şi în sufletele oamenilor, Daniela Adam a găsit acolo adevărate comori. Aşa s-a gândit să realizeze în comună un muzeu al tradiţiilor, un loc în care să adune obiecte tradiţionale, haine populare, unelte folosite de oameni pentru existenţa zilnică, obiecte de mobilier, vase de bucătărie. Astfel, a luat naştere primul muzeu adevărat de acest fel din judeţul Vaslui, Muzeul Tradiţiilor de la Muntenii de Sus, înfiinţat cu sprijinul Consiliului Local şi al Consiliului Judeţean, printr-un proiect cu finanţare europeană.

camasa-traditionala

„În sat era o clădire în care funcţionase o veche şcoală, apoi grădiniţa şi care de câţiva ani era în paragină, într-un stadiu avansat de degradare. Acolo m-am gândit să înfiinţăm muzeul şi am reuşit. Am primit donaţii de la oameni, unora le-am plătit piesele. Oamenii nu erau conştienţi de bogăţiile pe care le deţineau. Mi s-a întâmplat să intru într-o casă şi proprietara să-mi spună: ‘Eiii, doamnă, ai venit prea târziu. A fost fata pe la mine, a făcut curăţenie şi a aruncat tot de prin casă!’. Vă daţi seama, lucruri de preţ, aruncate la gunoi. E mare păcat!”, spune învăţătoarea.

Îşi aminteşte cu drag de povestea unui bătrân din sat, văduv de vreo 30 de ani, Ion Mocănaşu, care cu greu a renunţat la măsuţa de lemn cu trei picioare pe care o avea în casă. Numai ce răsturnase pe masa veche şi ponosită mămăliga cu brânză, a mâncat şi s-a gândit s-o dea. A înţeles că pentru „doamna învăţătoare” măsuţa lui dragă şi plină de aminitiri înseamnă mult, o fărâmă de istorie, poate…

Oamenii au îndrăgit-o pe Daniela Adam şi i-au împărtăţit din tainele lor aflate din moşi strămoşi. Au învăţat-o lucruri simple, dar atât de importante, i-au spus poveşti de viaţă adevărate din locuri pe nedrept uitate, sporind în inima sa dorinţa de a duce mai departe toate aceste descoperiri.

Aşa s-a născut apoi „La vatra tradiţiilor”, o culegere de folclor realizată în 2006, iar între timp alte proiecte de suflet au prins contur. Viaţa i-a îndrumat paşii pe alte cărări. E metodist acum la Casa Corpului Didactic şi învăţător la Școala „Constantin Parfene” din Vaslui, iar între timp a înfiinţat Asociaţia „La izvorul tradiţiilor”, în cadrul căreia realizează costume pentru ansambluri populare, dar şi pentru oamenii care vor să păstreze în case bucăţi din istoria unui neam. A participat alături de profesorul Dan Ravaru la redactarea cărţii „Portul popular vasluian istorie şi actualitate”, lucrare care prezintă informaţii despre evoluţia şi diversitatea costumelor populare din zona Vasluiului.

port popular

Am avut surpriza să constat că avem în comunele vasluiene un port tradiţional atât de bogat şi variat. Obiectele de vestimentaţie păstrează elemente specifice zonei, însă se pot vedea influenţe ale celor veniţi din alte zone ale ţării. Sunt comunităţi formate din oameni care au venit din Nordul Bucovinei, din Muntenia sau din Oltenia şi acest lucru se reflectă în portul din comunităţile respective. Putem, aşadar, să avem surpriza de a găsi în sate din inima Vasluiului fuste, cămăşi bărbăteşti sau ii despre care ai crede că sunt din cu totul şi cu totul alte zone din ţară”, a declarat Daniela Adam.

Știe că în haine populare oamenii capătă o strălucire aparte. Cu sprijinul câtorva gospodine din Soleşti, Laza şi Muntenii de Sus, femei vrednice, care au deprins de la mame şi bunici meşteşuguri de mulţi uitate, Daniela Adam realizează prin asociaţia sa culturală costume tradiţionale, ducând astfel mai departe frumuseţea izvorâtă din satul românesc autentic.

„Am realizat costume pentru ansamblurile ‘Soleştenii’ şi ‘Trandafir de la Moldova’, mergem cu costumele noastre la târguri şi expoziţii şi ne bucurăm să vedem că oamenilor le place să îmbrace aceste straie”, mai spune Daniela Adam.

Și pentru că succesul vine atunci când pui suflet şi te implici, învăţătoarea pasionată de folclor s-a mai gândit la un lucru. Activând ca metodist la Casa Corpului Didactic şi având cunoştinţe solide în urma specializărilor făcute de-a lungul timpului, s-a gândit să ofere dascălilor vasluieni posibilitatea de a urma cursuri de folclor, care includ module de muzeologie, artă populară, folclor muzical, coregrafie şi port popular. Deja o parte dintre cadrele didactice din Vaslui au urmat astfel de cursuri, organizate în premieră în România, iar Daniela Adam spune că va fi pe deplin mulţumită atunci când va reuşi să organizeze cursuri de folclor în mai multe judeţe ale Moldovei.(Text si foto: Agerpres)