Daniel Day-Lewis este singurul artist care a reuşit să câştige premiul Oscar pentru cel mai bun actor de trei ori, în 1990, în 2008 şi în 2013, pentru rolurile din filmele „My Left Foot”, „There Will Be Blood” şi, respectiv, „Lincoln”.
Daniel Day-Lewis s-a născut la 29 aprilie 1957, la Londra. Este fiul renumitului poet irlandez Cecil Day-Lewis, cunoscut sub pseudonimul Nicholas Blake, şi al actriţei Jill Balcon şi nepot al lui Sir Michael Balcon, personalitate importantă a cinematografiei britanice, director al renumitelor studiouri Ealing. Daniel a urmat şcoala Sevenoaks din Kent, apoi şcoala Bedales din Petersfield. A studiat actoria la Bristol Old Vic Theatre School şi a debutat în cinematografie cu rolul din „Sunday Bloody Sunday”, în 1971.
După aceea, s-a dedicat unei cariere în teatru şi nu a mai apărut pe marile ecrane până în 1982, când a fost distribuit în filmul „Gandhi”. Pe parcursul anilor ’80 a continuat atât cariera cinematografică, cât şi pe cea teatrală, cu roluri în spectacolele „Another Country” (1982-1983), „Dracula” (1984) şi „The Futurists” (1986).
În 1984 primeşte primul rol important, ca actor în rol secundar, în filmul „The Bounty”, în care joacă alături de Anthony Hopkins şi de Sir Laurence Olivier, urmat, la scurt timp, de „My Beautiful Laundrette” (1985) şi de „A Room with a View” (1985). Pentru rolurile din cele două filme lansate în 1985, New York Film Critics l-a desemnat cel mai bun actor în rol secundar. În 1986, apare şi în episodul „The Insurance Man” din seria de televiziune „Screen Two”, dar primeşte şi un rol în producţia britanico-franceză „Nanou”.
În 1987, primeşte rolul principal în filmul lui Philip Kaufman „The Unbearable Lightness of Being”, lansat un an mai târziu şi urmat, tot în 1988, de un rol comic în „Stars and Bars”. Interpretarea remarcabilă în rolul lui Christy Brown din filmul „My Left Foot” (1989) i-a adus actorului numeroase premii, printre care premiul BAFTA, dar şi primul Oscar din carieră pentru cel mai bun actor în rol principal.
Daniel Day-Lewis este cunoscut pentru faptul că-şi însuşeşte rolurile în care joacă pentru toată perioada filmărilor, în viaţa sa de zi cu zi, nu numai pe platourile de filmare. Astfel, pentru rolul din filmul „The Unbearable Lightness of Being”, în care a jucat alături de Juliette Binoche, nu numai că a învăţat limba cehă, dar a rămas în pielea personajului timp de 8 luni, pe toată perioada filmărilor.
De asemenea, pentru o interpretare cât mai autentică a personajului Christy Brown din „My Left Foot” (1989), actorul a încercat să experimenteze viaţa unei persoane paralizate, deplasându-se într-un scaun cu rotile chiar şi în afara filmărilor, solicitând pentru aceasta ajutorul membrilor echipei de filmare.
După succesul din filmul „My Left Foot” a revenit la teatru pentru câţiva ani, pentru un ultim rol la Teatrul Naţional, cel al lui Hamlet. Din 1989 nu a mai apărut pe scena teatrală. În anii ’90 a revenit la cinematografie, cu un rol în filmul „The Last of the Mohicans” (1992). A interpretat apoi un rol în filmul „In the Name of the Father” (1993), care i-a adus o nouă nominalizare la premiile Oscar. Următoarele două producţii în care a jucat s-au bucurat de un succes comercial remarcabil.
Este vorba despre: „The Age of Innocence” (1993) şi „The Crucible” (1996). La acesta din urmă a cunoscut-o pe Rebecca Miller, fiica dramaturgului Arthur Miller, cu care s-a căsătorit în 1996 şi cu care are doi copii, pe Ronan Cal Day-Lewis şi pe Cashel Blake Day-Lewis. Actorul mai are un fiu mai mare, pe Gabriel Cane Adjani, din relaţia anterioară cu actriţa Isabelle Adjani.
În 1997, după ce s-au încheiat filmările la „The Boxer”, Day-Lewis s-a retras din lumina reflectoarelor în Italia, pentru a reveni, în 2002, cu rolul lui Bill Măcelarul din filmul lui Martin Scorsese „Gangs of New York”, care i-a adus un nou premiu BAFTA pentru cel mai bun actor şi o nouă nominalizare la Premiul Oscar. În anul 2007, actorul oferă o nouă interpretare excepţională, de data aceasta în filmul „There Will Be Blood”, care îi aduce cel de-al doilea Premiu Oscar din carieră la categoria cel mai bun actor într-un rol principal.
În 2009 se bucură de noi aprecieri extraordinare pentru rolul din filmul „Nine”, în regia lui Rob Marshall. Daniel Day-Lewis ia pauze destul de lungi între filme, pentru a se dedica apoi în întregime unui nou rol, dar se pare că tocmai aceasta este cheia succesului său. În 2012, actorul reuşeşte un alt rol de excepţie, de data aceasta interpretându-l pe Abraham Lincoln, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani, în filmul „Lincoln”. Acest rol i-a adus un nou premiu Oscar pentru cel mai bun actor principal, în anul 2013.
În cadrul unei ceremonii care a avut loc în noiembrie 2014, la Palatul Buckingham, Sir Daniel Day-Lewis a fost distins cu titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, de către Ducele de Cambridge. Fusese inclus pe Lista de onoare a Zilei de naştere a Reginei din luna iunie, actorul declarându-se atunci „extrem de surprins şi deopotrivă deosebit de încântat” de acordarea acestei distincţii. (Text: Agerpres, Foto: independent.co.uk, filmbalaya.com, Video: youtube.com)