„Cupa Buzaielor” la oină

oina

Asociaţia Sportivă „Ciucaş” Întorsura Buzăului şi Muzeul Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe organizează la sfârşitul acestei săptămâni, în localitatea covăsneană Barcani, cea de-a patra ediţie a „Cupei Buzaielor la oină”, competiţie adresată amatorilor.

„Evenimentul cultural-sportiv este organizat cu ocazia ‘Sărbătorii bărcănenilor’, în scopul promovării şi valorificării patrimoniului cultural imaterial de care dispune comuna Barcani, precum şi întreaga depresiune a zonei Întorsurii Buzăului„, menţionează organizatorii, într-un comunicat de presă remis joi, 25 august.

Pe lângă concursul propriu-zis, vor mai avea loc un joc demonstrativ de oină, un concurs de aruncare a mingii de oină la distanţă şi o expoziţie de fotografii intitulată „Oina bărcănenilor”.

Manifestarea vine în completarea unui proiect de cercetare şi revigorare a acestui sport tradiţional românesc în judeţul Covasna, iniţiat în urmă cu aproape patru ani de muzeograful Dan Buzea. Proiectul s-a derulat în zona Întorsurii Buzăului şi a constat în realizarea de interviuri, chestionare, înregistrări audio şi video cu localnici care au practicat oina ori care cunosc poveşti transmise din generaţie în generaţie legate de acest sport, precum şi colectarea de fotografii-document din colecţii particulare.

Dan Buzea a declarat că până în preajma anului 1990 jocul de oină a fost puternic legat de viaţa păstorilor din zona Buzaielor, însă a fost abandonat pe măsură ce societatea s-a schimbat.

Manifestarea de la Barcani va avea loc sâmbătă, începând cu ora 10,00, şi este organizată în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică-Valea Zânelor” din Covasna, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului şi Primăria Comunei Barcani.(Text: Agerpres, Foto: sportextrapress.ro)