„Cuminţenia Pământului” va fi itinerată în România

cumintenia-pamantului_02

„Cuminţenia Pământului”, care va fi expusă într-o primă fază la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, va fi itinerată în ţară, urmând să fie prezentată în muzee de artă, galerii, afirmă ministrul Culturii, Corina Şuteu.

„Faptul că, într-o primă fază, ‘Cuminţenia Pământului’ va fi găzduită de Muzeul ‘Dimitrie Gusti’ nu înseamnă că ea va fi accesibilă doar bucureştenilor: în viitorul apropiat, lucrarea va fi itinerată în România, urmând să fie expusă în contexte speciale, în muzee de artă, galerii etc”, a scris, duminică, pe pagina sa de Facebook, ministrul Culturii, Corina Şuteu.

Ea consideră că Muzeul Satului ‘Dimitrie Gusti’ este, în prezent, cea mai vizitată instituţie muzeală din Bucureşti, iar mutarea ‘Cuminţeniei Pământului’ în acest spaţiu este menită unei expuneri cât mai largi a lucrării, pentru un public cât mai numeros şi mai divers, ce o va putea recepta în multiplele ei valenţe, nu doar în siajul tradiţiei artistice din care provine”.

„Într-adevăr, Muzeul Satului e unul de etnografie, iar includerea unei capodopere a avangardei de secol XX într-o astfel de instituţie este atipică. Modalitatea de achiziţie a ‘Cuminţeniei Pământului’ a fost, însă, ea însăşi o premieră pentru România, iar Ministerul Culturii îşi doreşte să creeze un cadru dedicat, unic, pentru această lucrare, care să servească drept punct de plecare pentru o regândire contemporană a Muzeului Satului în integralitatea sa, începând cu un proiect arhitectural de expunere, supus dezbaterii publice şi menit integrării acestei opere în ansamblul artistic de la Şosea. Această regândire a Muzeului Satului pornind de la ‘Cuminţenia Pământului’, dincolo de percepţia publică actuală, reprezintă, în ultimă instanţă, recunoaşterea naturii prin definiţie vii a muzeului ca instituţie”, afirmă ministrul.

În ceea ce priveşte construcţia unui Atelier Brâncuşi în spaţiul Muzeului Satului, Corina Şuteu precizează că „un astfel de proiect nu se află, în acest moment, în planurile Ministerului Culturii”. (Text: Agerpres, Foto: rfi.ro)