Cum se prepară melcii în stil mănăstiresc

mancare-ceaunMâncarea de culbeci este una dintre cele mai savuroase preparate, care se regăseşte, din păcate, tot mai rar în bucătăria tradiţională nemţeană. Veche de cel puţin o sută de ani, această mâncare era preparată cu preponderenţă în Postul Paştelui, melcii fiind consideraţi ca fiind de post, la fel ca fructele de mare.

Muzeograful Florentina Buzenschi a explicat că mâncarea de culbeci era extrem de apreciată în mediile monahale şi chiar existau dări în melci către preoţii protopopi.

Mâncarea de culbeci se mănâncă în perioada de post, în special în Postul Paştelui, atunci când se spune că este bine să culegi melcii după ce tună prima dată. Documentele spun că, în judeţul Neamţ, preoţii prestau o dare în melci către protopopul de Piatra Neamţ, această dare nefiind însă obligatorie. Este o mâncare foarte delicioasă şi ca dovadă că acum sunt crescătorii de melci şi se exportă. Din păcate, în judeţ, există foarte puţine gospodării unde se mai prepară această mâncare tradiţională”, a spus Florentina Buzenschi.

Mâncarea de culbeci se prepară astfel: melcii sunt spălaţi, apoi puşi într-o oală cu apă clocotită şi lăsaţi câteva minute. După ce sunt scoşi din cochilie cu un ac, sunt curăţaţi, spălaţi şi tocaţi. Din carne se pregăteşte o tocăniţă cu ceapă călită, care se mănâncă, după gust, cu usturoi. Acest preparat este considerat de post, la fel ca mâncarea de scoici sau cea de raci. (Text: Agerpres, Foto: ytimg.com)