Cum ne comportăm la spectacol

sala-spectacol

Regulile de bună conduită în sălile de spectacol şi concert sunt importante pentru a evita situaţiile neplăcute. Una dintre principalele reguli este păstrarea liniştii, cu tot ceea ce implică acest lucru.

Nu vom vorbi, nici măcar în şoaptă, cu persoana de lângă noi, dar nici nu vom folosi telefonul mobil. Cel mai indicat este să închidem telefonul mobil sau să-l comutam pe modul silenţios.

În cazul în care în sală vedem persoane cunoscute le salutăm cu un zâmbet şi o înclinare a capului, urmând ca în pauza spectacolului sau la finalul acestuia să discutăm cu ele.

Nu vom mânca în timpul spectacolului, este o lipsă de respect faţă de actul artistic şi faţă de ceilalţi spectatori. Chiar dacă sunteţi convinşi că aveţi ureche muzicală, nu veţi fredona împreună cu artistul melodia care se cântă pe scenă, excepţie fiind acele cazuri în care artiştii invită spectatorii să cânte împreună cu ei.

Pentru a nu incomoda persoanele care se află în spatele lor, doamnele nu vor purta pălării. Pot fi păstrate în siguranţă la garderobă, alături de celelalte haine.

Punctualitatea este un element foarte important. Vom avea grijă să ajungem la sala de spectacol cu câteva minute înainte de ora anunţată de începere, pentru avea răgazul necesar de a lăsa hainele la garderobă şi a căuta locurile. E inadmisibil să intri în sală după ce spectacolul a început, să deranjezi alţi spectatori şi chiar artiştii, căutând locul din sală.

Atunci când trecem printre rândurile de spectatori până la locul nostru, ne scuzăm pentru deranj şi păşim cu faţa la cei pe lângă care trecem.

Când trebuie să aplaudăm? Într-o sala de concert, aplauzele sunt bine-venite la intrarea dirijorului sau a solistului. Vom face o gafă dacă vom aplauda la sfârşitul unei mişcări simfonice. Simfonia are, de obicei, patru părţi şi se aplaudă numai la sfârşit, în momentul în care artistul se întoarce cu faţa spre public.

Dacă suntem la un concert în care mai mulţi artişti urcă pe scenă, într-o succesiune de momente, vom aplauda la finalul fiecărui moment artistic susţinut de aceştia.

A sta până la sfârşitul reprezentaţiei este o formă de curtoazie pe care o datorezi nu numai celor care s-au străduit să ofere un bun produs creativ, dar şi celorlalţi spectatori. La teatru, la operă şi la concert este de bun gust să te ridici în picioare pentru aplauzele de final, până când interpreţii ies de două ori să facă reverenţe sălii. E o dovadă de impoliteţe să pleci din sală spre finalul spectacolului doar pentru a fi primul la garderobă.

În sălile de concert, bărbatul va merge înainte pentru a o scuti pe partenera sa de contactul cu primele priviri curioase. În cazul urcării unor trepte, bărbatul va preceda femeia cu o jumătate de pas la urcare şi o va urma cu o jumătate de pas la coborâre. (Text: Agerpres, Foto: ro.clearharmony.net)