Cum ne comportăm la întâlnirile festive cu foştii colegi

absolvire-facultate

A devenit o tradiţie pentru absolvenţii din orice promoţie a liceelor sau facultăţilor să organizeze, din zece în zece ani de la absolvire, sau chiar din cinci în cinci ani, întâlniri festive la care de cele mai multe ori invită şi foştii profesori, întâlniri care sunt numite şi ”agape”.

Astfel de evenimente sunt un prilej de bucurie pentru foştii colegi care se revăd după ani, de a se întâlni cu vechi prieteni, de a-şi împărtăşi unii altora realizările din perioada în care nu s-au văzut, de a rememora clipe frumoase trăite împreună în perioada liceului sau a facultăţii, dar şi un prilej de distracţie.

Organizarea unui astfel de eveniment presupune multă energie consumată, mult timp dedicat activităţilor care ţin de întâlnire, deci politicos şi colegial este, atunci când sunteţi anunţaţi şi invitaţi să participaţi, să vă oferiţi ajutorul. De obicei se formează un grup de organizare, dar întotdeauna este binevenit sprijinul altor colegi.

Există anumite reguli care trebuie respectate pentru ca o astfel de întâlnire să nu fie umbrită de mici neplăceri. Prima etapă a întâlnirii se desfăşoară de obicei la sediul liceului/facultăţii, unde sunt invitaţi şi foştii profesori şi unde fostul diriginte/fostul decan strigă catalogul. Ideal este să nu întârziaţi. Este neplăcut ca după ce începe ceremonia să se tot deschidă şi închidă uşa pentru a intra întârziaţii, dar şi să se tot ridice alte persoane pentru a-şi găsi un loc pe scaun şi cei care n-au ajuns la timp.

La strigarea catalogului, fiecare coleg încearcă să rezume, în câteva cuvinte, parcursul său în viaţa profesională şi personală. Când vorbiţi despre aceste lucruri, puteţi strecura o glumă, dar în limitele decenţei. Nu veţi monopoliza momentul vorbind prea mult. Este timp pentru discuţii amănunţite la petrecerea care urmează.

Cei care vor veni împreună cu soţul/soţia vor face prezentările, de câte ori este cazul.

Pentru profesori pot fi pregătite mici daruri-surpriză, care sigur îi vor bucura. Pentru profesoare este politicos să fie pregătite buchete de flori care le vor fi oferite de foştii elevi/studenţi.

După momentul desfăşurat la sediul instituţiei de învăţământ şi fotografiile de grup, se va merge la restaurantul unde are loc petrecerea. Dacă nu sunt locurile stabilite deja, prin cărţi de vizită aşezate la mese, vă puteţi aşeza unde doriţi, alături de colegii de clasă/grupă sau în funcţie de prieteniile legate în vremea în care aţi fost colegi.

La restaurant se va mânca, se va ciocni un pahar, se va dansa, se va discuta, dar totul în limitele bunelor maniere. Nu trebuie să exageraţi cu mâncarea, dar mai ales cu băutura. Este neplăcut ca distracţia să se transforme într-un ”spectacol” dat de o persoană care a băut mai mult alcool decât ar fi trebuit.

Oricât de talentaţi aţi considera că sunteţi la cântat, nu veţi lua microfonul din mâna solistului care cântă cu formaţia care întreţine buna dispoziţie, pentru a vă demonstra calităţile vocale. Puteţi face acest lucru doar dacă se organizează un moment karaoke.

Este nepoliticos ca un domn să invite la dans soţia unui coleg, dacă nu o cunoaşte. Poate invita la dans fostele colege, cu acordul soţilor acestora.

În ceea ce priveşte ţinuta, trebuie ţinut cont de momentul zilei. La prima parte a întâlnirii, care se desfăşoară la liceu/facultate se va alege o ţinută de zi, festivă, dar fără a exagera. Pentru petrecerea de la restaurant se va alege o ţinută de seară, elegantă, dar nu trebuie confundată petrecerea între colegi cu o nuntă sau cu un revelion.

În discuţiile cu foştii colegi, dacă veţi vorbi despre copii, nu exageraţi cu laudele, oricât de mândri aţi fi de performanţele fiului/fiicei. Dacă alţi colegi nu vorbesc despre copii, nu puneţi întrebări. Ar putea fi o situaţie stânjenitoare.

Nu este politicos să vorbiţi despre cât de înfloritoare este situaţia dumneavoastră materială, dar nici să vă lamentaţi cât de dificil vă descurcaţi din punct de vedere financiar.

Cu siguranţă oamenii îşi schimbă înfăţişarea în timp, dar nu veţi face remarci de genul ”Vai, ce mult ai slăbit/te-ai îngrăşat!” sau ‘‘Ce păr frumos aveai în liceu, acum ai chelit de tot!’‘. Dacă doriţi să faceţi un compliment, este suficient să spuneţi ”Arăţi foarte bine”.

Dacă nu vă amintiţi numele unui coleg nu-l veţi întreba ”Tu cine eşti, că nu te mai recunosc?”. Puteţi întreba pe altcineva, discret, cum se numeşte colegul al cărui nume l-aţi uitat.

La finalul petrecerii puteţi face schimb de numere de telefon, pentru a ţine legătura unii cu alţii, mulţumind grupului de colegi care a organizat întâlnirea. Nu uitaţi să vă luaţi rămas bun de la colegi şi de la profesori. (Text: Agerpres, Foto: pinterest.com)