Cum ne comportăm la înmormântare

lumanare-biserica

Evenimentele triste fac parte din viaţa noastră, iar decesul unei persoane reprezintă un astfel de eveniment. În cazul în care ne aflăm în situaţia de a participa la înmormântarea unei persoane trebuie să respectăm anumite reguli de conduită.

Prima este aceea ca în momentul în care aflăm vestea morţii unei persoane cunoscute să telefonăm familiei pentru a prezenta condoleanţe. Nu sunt necesare multe cuvinte în astfel de situaţii, e suficient să spunem ”Îmi pare rău, Dumnezeu să-l/s-o ierte!”.

Putem întreba cu ce putem ajuta, cum putem fi de folos, fie că ne punem automobilul la dispoziţie, fie că dăm o mână de ajutor la cumpărături. Dacă persoana decedată este apropiată, este chiar firesc să ajutăm familia defunctului.

Dacă mergem acasă la persoana decedată sau la capela unde este depusă, vom da mâna cu membrii familiei decedatului şi vom spune câteva cuvinte frumoase despre persoana pe care au pierdut-o. Sunt momente dificile, în care e greu să găseşti cuvintele potrivite pentru a exprima părerea de rău, compasiunea.

În niciun caz nu vom pune întrebări nepotrivite: ”Cum a murit?”, ”S-a chinuit?”, dar nici nu vom rosti cuvinte care pot răni familia, cum ar fi ”Bine că a luat-o Dumnezeu, că prea se chinuia cu boala!”, chiar dacă decesul a venit după o perioadă lungă de boală/suferinţă.

Vom merge cu flori, de obicei număr par, şi cu lumânări. Vom pune florile în vasele pregătite pentru acest lucru şi vom aprinde lumânarea pe care o vom ţine în mână câteva minute, apoi o punem în suportul/vasul pentru lumânări. În cazul în care aduceţi o coroană sau o jerbă de flori, aceasta va fi lăsată în locul rezervat coroanelor. Mare atenţie la mesajul scris pe panglica de pe coroană! Un mesaj simplu e cel mai potrivit.

Vom alege o ţinută în culori închise, nu neapărat negru, se poate alege şi o ţinută bleumarin, gri închis, maro, verde închis, kaki, mov închis. Hainele vor fi decente, fără accesorii – ţinte, lanţuri, capse, imprimeuri cu mesaj. Este penibil să apari la o înmormântare cu un tricou negru pe care e inscripţionată o reclamă, un desen sau un mesaj nepotrivit. Mai bine alegeţi un tricou de altă culoare închisă, fără inscripţii.

La astfel de evenimente există obiceiul de a se prinde fiecărui participant la înmormântare, de reverul hainei, o bucată de pânză sau catifea neagră. Nu trebuie să refuzaţi persoana care vine să pună acest însemn al doliului. Îl veţi păstra prins la haină până la încheierea ceremoniei.

Dacă între participanţii la înmormântare sunt persoane care discută detalii despre viaţa defunctului, evitaţi să participaţi la discuţie. În cazul în care cineva vă adresează direct o întrebare despre persoana decedată, veţi aminti un moment frumos din viaţa acesteia.

Există situaţii în care unul dintre membrii familiei ar putea dori să vă spună ceva despre decedat. Ascultaţi-l. Sunt momente în care simte nevoia să spună cuiva ce simte.

După înmormântare, dacă sunteţi invitaţi să participaţi la masa de pomenire a defunctului, nu veţi refuza. Familia s-a pregătit special şi uneori cu eforturi financiare pentru acest lucru. E neplăcut pentru un membru al familiei să fie refuzat. Veţi merge la masă, veţi sta la locul unde vi se spune să vă aşezaţi, dar veţi evita să transformaţi masa de pomenire într-o petrecere.

Nu se dă noroc cu paharul de băutură în astfel de situaţii, ci se varsă un strop din conţinutul paharului, de obicei în farfurie sau pe o felie de pâine (nu pe jos, nici pe masă), în memoria persoanei decedate. La masă puteţi vorbi despre persoana care a decedat, amintindu-vă momente frumoase petrecute alături de aceasta.

La plecare vă veţi lua rămas bun de la membrii familiei, exprimându-vă regretul pentru pierderea persoanei dragi.

Este frumos să daţi un telefon a doua zi sau în zilele următoare, să întrebaţi din nou dacă puteţi ajuta cu ceva membrii familiei. (Text: Agerpres, Foto: ziarmm.ro)