Cum ne comportăm la grădina botanică

gradina-botanica

Mari sau mici, cu toţii iubim natura, iubim florile şi ne fascinează plantele exotice. Locul unde putem întâlni astfel de plante este grădina botanică.

O vizită sau o plimbare prin grădina botanică este o plăcere nu doar pentru adulţi, ci şi pentru copii, aceştia fiind dornici să descopere noi flori şi arbuşti, nemaiîntâlniţi.

În România există mai multe grădini botanice, aproape în fiecare oraş mare al ţării, dar şi în unele rezervaţii naturale.

Pentru că în grădina botanică întâlnim plante rare trebuie să respectăm anumite reguli de comportament când mergem în vizită într-un astfel de loc.

Dacă vizităm o seră a grădinii botanice, vom avea grijă să închidem uşile la intrare şi la ieşire, pentru a păstra temperatura optimă de creştere şi dezvoltare a plantelor din seră. Oricât de mult ne-ar tenta să gustăm un fruct dintr-o seră, vom încerca să ne abţinem. Dacă fiecare vizitator ar lua câte un fruct, alţi vizitatori nu ar mai putea admira un ciorchine de banane necules sau mici mandarine în pomişorul în care se coc.

Pentru amatorii de plante rare, la grădinile botanice există şi standuri cu vânzare de unde pot fi cumpărate plantele dorite.

Florile de cactus sunt spectaculoase, dar înfloresc rar şi perioada de înflorire e scurtă. Nu e politicos să le rupem şi să le luăm amintire, civilizat este să facem fotografii dacă e permis acest lucru, pentru a imortaliza aceste flori extraordinar de frumoase.

Arbuştii ornamentali sunt la fel de spectaculoşi. Cu ramurile pline de flori divers colorate pot aduce frumuseţe în orice curte sau grădină. Dar nu ne vom autoservi cu puieţi sau lăstari, ci vom apela la un îngrijitor din grădina botanică să ne explice cum se pot planta şi vom cumpăra un arbust mic, pentru a-l creşte în propria curte.

Indiferent ce alte plante ornamentale v-ar plăcea, nu le rupeţi şi nu le smulgeţi cu rădăcină pentru a le replanta acasă, în curte sau grădină. Civilizat este să solicitaţi personalului grădinii botanice să va arate de unde puteţi cumpăra planta care vă place. Nu aruncaţi gunoaie în zonele plantate, mai ales mucuri de ţigări. Păstraţi regulile de bun simţ chiar dacă nu sunteţi urmărit de vreun paznic sau îngrijitor.

În cazul în care mergeţi la grădina botanică însoţit de copii, nu-i lăsaţi să rupă florile. La fel şi în cazul persoanelor însoţite de animale de companie. În niciun caz nu veţi lăsa un câine liber din lesă pe aleile grădinii botanice. Ar putea intra în zona plantată cu flori şi le-ar putea rupe. (Text: Agerpres, Foto: dsbg.org)